Temat: Masło czy margaryna

Hej,

na co dzień stosujecie masło czy margarynę? Margaryna jest niezdrowa, a masło uznawane jest za to dobre (sama używam), jednak coraz częściej jest odradzane, nie mogę pojąć dlaczego? Przecież jest lepsze od margaryny

tylko i wyłącznie masło. Do smażenia masło klarowane- to prawie 100% tłuszczu o bardzo wysokiej temperaturze dymienia. 

Liandra napisał(a):

Krummel napisał(a):

.Edit : i jeszcze co do margaryny - nie podoba mi się jej opakowanie, coś co leży cały czas w plastiku nie może być dobre.
Ubawiłam się setnie :) zważywszy że w plastik jest pakowane niemal wszystko od serków i jogurtów,przez makarony i ryże,wędliny,słodycze,itd aż po wodę.Jem bardzo mało chleba więc najczęściej masło lub miksy z masłem, ale już mój ślubny nie znosi masła i dla niego zawsze jest jakiś tłuszcz roślinny.

Spoko, to że ty kupujesz wszystko pakowane w plastik nie znaczy że inni też. Wodę kupuje w szklanych butelkach, wedliny w miesnym więc są zawijane w papier ;) mleko, kefiry, czy nawet jogurty również da się kupić w szle więc zamiast się głupio śmiać to się przejdź po sklepach. Najłatwiej jest kupić wszystko w plastiku, ale jakbyś spróbowała rzeczy pakowanych inaczej to byś jednak czuła różnice...

Masło. Margaryna to syf 

Pasek wagi

Wisterya napisał(a):

Margaryna to syf, never, nawet ciast nie piekę na tym "czymś". Tylko masło, ewentualnie oliwa lub awokado. Twardość masła mi nie przeszkadza, wystarczy najpierw wyjąć je z lodówki ;)

Ja też nawet ciasta na maśle ;)

Krummel napisał(a):

Liandra napisał(a):

Krummel napisał(a):

.Edit : i jeszcze co do margaryny - nie podoba mi się jej opakowanie, coś co leży cały czas w plastiku nie może być dobre.
Ubawiłam się setnie :) zważywszy że w plastik jest pakowane niemal wszystko od serków i jogurtów,przez makarony i ryże,wędliny,słodycze,itd aż po wodę.Jem bardzo mało chleba więc najczęściej masło lub miksy z masłem, ale już mój ślubny nie znosi masła i dla niego zawsze jest jakiś tłuszcz roślinny.
Spoko, to że ty kupujesz wszystko pakowane w plastik nie znaczy że inni też. Wodę kupuje w szklanych butelkach, wedliny w miesnym więc są zawijane w papier ;) mleko, kefiry, czy nawet jogurty również da się kupić w szle więc zamiast się głupio śmiać to się przejdź po sklepach. Najłatwiej jest kupić wszystko w plastiku, ale jakbyś spróbowała rzeczy pakowanych inaczej to byś jednak czuła różnice...

Plastik z oznaczeniem 5 PP jest ok, z takiego robia butelki dla dzieci czy tez mam naczynia do odgrzewania w mikrofali (rzadko korzystam). Choc w spożywce ciezko o taki plastik :/

ja w sumie rzadko używam masła; jak już to głównie do smażenia jajecznicy, albo sporadycznie na kanapkę. zazwyczaj kupuję zwykłe, osełkowe. za margaryną nie przepadam, chociaż ostatnio rzuciła mi się w oczy w sklepie rama z dodatkiem awokado - może się skuszę i wypróbuję ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.