Temat: Oszczędzanie a dieta

Próbuję się ogarnąć nie tylko dietowo, ale i finansowo. Zrobiłam listę rzeczy, które mam i chcę je wykorzystać maksymalnie tak aby zaoszczędzić pieniądze zamiast tracić je na składniki do nowych potraw. 

Co mogę z tym zrobić? Jakie potrawy? Co ewentualnie dokupić? Przepisy mile widziane <3

Jak sobie radzicie z oszczędzaniem? Jakieś rady?

Wiem, że Vitalijki są kreatywne, a mi tej kreatywności jedzeniowej brakuje.


Co aktualnie posiadam:


Warzywa i owoce:

  • 2 pęczki włoszczyzny
  • paczka szpinaku w listkach
  • słonecznik 
  • pomidory w puszce
  • 2x banany
  • papryka czerwona
  • cytryny
  • fasolka szparagowa żółta
  • ogórki małosolne


Reszta:

  • Ocet jabłkowy
  • Olej lniany
  • Siemię lniane 
  • Młody jęczmień sypki
  • Sól himalajska różowa
  • Płatki owsiane

Aha

Pomidory na patelnię, do tego szpinak i na koniec słonecznik, osobno ugotować kasze, możesz dokupić jakieś mięso i obiad jest.

Banana bym rozpaćkała z płatkami i kakao ale go nie masz. 

Fasolke bym po prostu ugotowala i zjadła

kurde, pamietam,że była kiedyś stronka taka,że sie podawało co sie ma za składniki i wyświetlały się propozycje potraw. Na pewno znalazłoby suię tam coś dla Ciebie. Tylko nie wiem jak sie to nazywało. Ale pewnie wujek google pomoże :)

Pasek wagi

papryka i ogórki w kosteczkę to już jest jakas sałatka zamiast kolacji np. Włoszczyznę ugotować z solą - wywar warzywny na zupę, gotowane warzywa z olejem lnianym zamiast kolacji. Na śniadanie płatki na wodzie z bananami i jest śniadanie - trochę biedne bo ja bym dodała mleko kokosowe, sok jabłkowy cynamon i wanilię plus truskawki ale może być i takie - mniej kalorii .

Pasek wagi

dziękuję za odpowiedzi <3 

Wloszczyzne ugotowac i dodac podsmazonej papryki i soli, a pozniej zblendowac i bedzie zupa krem. Zupe posypac podprazonym slonecznikiem (ew. dodac smietane i jakas grzanka na zagryzkę). Podobnie mozesz zrobic ze szpinakiem.

Inny pomysl to poddusic szpinak, dodac pomidory w puszcze i zjesc to z makaronem/kaszą/ryżem. Mozesz tez dodac fety dla urozmaicenia. 

na studiach też kombinowałam  żeby było optymalnie tanio i zdrowo. Teraz już chyba wyszłam z wprawy:-)

Co mi przychodzi do glowy:

Kupuj sezonowe rzeczy=najtaniej.

Planuj posiłki i listy zakupów. Wtedy latwo trzymać dietę i portfel :-)

Postaw na zupy. Są tanie, zdrowe, syte i można zjeść spokojnie ze 2 razy dziennie,  i na drugi dzień też dobre moze być:-)

Co bym dokupila?

Kuczak caly (taniej niż dzielone czastki z marketu), ziemniaki, cukinia, cebula, makaron, natka pietruszki, jaja

*1 Wloszczyzna+skrzydelka+korpus+pomidor=pomidorowa(kilka porcji)

*pierś+szpinak+cebulka+czosnek+makaron(2porcje)

*druga pierś z kury+cukinia+cebula+papryka+pomidory=leczo (2 porcje)

* banan+jajko+mlosy jeczmień+platki+woda= placuszki owsiano-bananowe(2-3 porcje)

*slonecznik+siemie+pietruszka+olej lniany+czosnek+odrobina octu dla podkreślenia smaku+makaron= makaron ze zdrowym pesto

*ziemniaki+jajko+fasolka=letni obiad 

*pieczone udkaz włoszczyzną +ziemniaki+ogórek (są udka i podudzia, więc to 2 porcje)

Możesz przeczytać co zrobić z mięsem i wloszczyzną z zupy, to też może da się wykorzystać.

To tak "na szybko" przyszło mi do głowy. Powinno być dość tanio, szybko i smacznie. Pozdrawiam:-)

Ananza napisał(a):

na studiach też kombinowałam  żeby było optymalnie tanio i zdrowo. Teraz już chyba wyszłam z wprawy:-)Co mi przychodzi do glowy:Kupuj sezonowe rzeczy=najtaniej.Planuj posiłki i listy zakupów. Wtedy latwo trzymać dietę i portfel :-)Postaw na zupy. Są tanie, zdrowe, syte i można zjeść spokojnie ze 2 razy dziennie,  i na drugi dzień też dobre moze być:-)Co bym dokupila?Kuczak caly (taniej niż dzielone czastki z marketu), ziemniaki, cukinia, cebula, makaron, natka pietruszki, jaja*1 Wloszczyzna+skrzydelka+korpus+pomidor=pomidorowa(kilka porcji)*pierś+szpinak+cebulka+czosnek+makaron(2porcje)*druga pierś z kury+cukinia+cebula+papryka+pomidory=leczo (2 porcje)* banan+jajko+mlosy jeczmień+platki+woda= placuszki owsiano-bananowe(2-3 porcje)*slonecznik+siemie+pietruszka+olej lniany+czosnek+odrobina octu dla podkreślenia smaku+makaron= makaron ze zdrowym pesto*ziemniaki+jajko+fasolka=letni obiad *pieczone udkaz włoszczyzną +ziemniaki+ogórek (są udka i podudzia, więc to 2 porcje)Możesz przeczytać co zrobić z mięsem i wloszczyzną z zupy, to też może da się wykorzystać.To tak "na szybko" przyszło mi do głowy. Powinno być dość tanio, szybko i smacznie. Pozdrawiam:-)

awww dziekuje za wyczerpującą odpowiedź. super pomysły dzięki jeszcze raz ! <3

Można zrobić owsianke z płatków, banana i słonecznika. 

*Koktajl z banana, soku z cytryny, szpinaku, wody lub mleka/kefiru, maślanki i octu jabłkowego. 

*włoszczyzne usmażyć na patelce, dodać do ryzu czy kaszy, filet z kurczaka albo ugotować wywar z tych warzyw, zblendowac pomidory i zrobić pomidorówke. Makaton czy ruz, kwestia gustu. 

* kisiel z siemienia lnianego i banana. Siemię ugotowac, zrobi się kisiel, dodać banana, zblendowac. 

* sos z pomidorów i papryki, do tego np zrobić pulpity drobiowr i kasza

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.