- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2018, 09:22
Ile zazwyczaj jecie( dieta ok. 1900 kcal)? Całe 140-150 g (do tego 1 jajo sadzone na teflonie i 2 kromki chleba plus 2 plastry szynki i warzywa) czy pół?
11 lipca 2018, 09:45
Ja zazwyczaj całe, nie lubię zostawiać połówek.
Edytowany przez Dominika47 11 lipca 2018, 09:45
11 lipca 2018, 10:45
Ja zazwyczaj całe, nie lubię zostawiać połówek.
Ja tak samo, nie zostawiam połowek, bo wit. C się utlenia.
11 lipca 2018, 12:30
Pierwsze słyszę że awokado ma jakieś znaczące ilości wit C ;)))) nawet nie wiem czy w ogóle ją posiada oprócz ilości śladowych... to żródło zdrowych tłuszczy w diecie.
Ja zdecydowanie pół- bo zwyczajnie z jajkiem i jeszcze chleb i wędlina i warzywa.....hoho- przy tej kaloryczności diety mocno przekroczysz limit na posiłek...no chyba że to ma być obiad... Mam podobną kcal diety-1800 i często jem awokado,jesli zjadam całe to...tylko jak mi się zdarzy zjeść samo, bez niczego a nie z taką masa dodatków. Drugą połówkę możesz wykorzystać na drugi dzień do innej potrawy, nic się nie utlenia ;) można przykryć woreczkiem miejsce cięcia a wcześniej posmarować sokiem z cytryny żeby nie obsechł(choć mnie się nie chce tego robić).
11 lipca 2018, 12:44
Pierwsze słyszę że awokado ma jakieś znaczące ilości wit C ;)))) nawet nie wiem czy w ogóle ją posiada oprócz ilości śladowych... to żródło zdrowych tłuszczy w diecie.Ja zdecydowanie pół- bo zwyczajnie z jajkiem i jeszcze chleb i wędlina i warzywa.....hoho- przy tej kaloryczności diety mocno przekroczysz limit na posiłek...no chyba że to ma być obiad... Mam podobną kcal diety-1800 i często jem awokado,jesli zjadam całe to...tylko jak mi się zdarzy zjeść samo, bez niczego a nie z taką masa dodatków. Drugą połówkę możesz wykorzystać na drugi dzień do innej potrawy, nic się nie utlenia ;) można przykryć woreczkiem miejsce cięcia a wcześniej posmarować sokiem z cytryny żeby nie obsechł(choć mnie się nie chce tego robić).
Takie nieduże pokrywa ok 50% dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety na wit. C.
11 lipca 2018, 13:01
Jem pół, drugą połówkę wkładam do woreczka strunowego razem z pestką, do lodówki i jem kolejnego dnia. Nic się nie utlenia.
Wit. C bym się nie przejmowała bo łatwo zaspokoić dzienne zapotrzebowanie z innych źródeł.
11 lipca 2018, 14:48
Całe a to dlatego, że wieczorem, nawet jak zostawię pestkę i skropię cytryną to już nie ma tej samej świeżości co rano, albo ja jestem przewrażliwiona. To samo mam z większością warzyw, muszą być świeżo przygotowane, starte czy przekrojone już mi nie smakują po kilku godzinach. Wyjątkiem jest jak zrobię sobie guacamole, wtedy mogę resztę zjeść następnego dnia. Co do kalorii to spokojnie sobie zjedz całe, nie musisz dokładnie liczyć co do 1 kalorii w każdym posiłku, liczy się bilans dzienny. Ja bym po prostu zjadła sobie całe awokado i ucięła kalorie np. przy kolacji.
Edytowany przez 11 lipca 2018, 14:49
11 lipca 2018, 15:48
z awokado robie paste wiec tylko smaruje po waflu ryzowym, calego bym nie poradzila