Temat: porcja na obiad

Bardzo lubię przyrządzać sobie na obiad gotowany ryż + warzywa.
Chciałabym poznać Wasze zdanie na temat tego ile tego ryżu gotować na 1 porcję ponieważ
 sama nie wiem czy czasem nie przesadzam z ilością? 
Proszę abyście określiły czy 0,5 szklanki to dużo, jeśli tak to jaka ilość?
te pół szklanki to ilość przed ugotowaniem czy po?
Chodzi o ilość przed ugotowaniem.
ugotuj woreczek ryzu, zjedz pół, a pół odłóż na jutro

Wg ilewazy.pl to prawie 90-95g (w zależności od rodzaju ryżu), więc dla mnie to całkiem sporo :)   (wychodzi 290kcal - ryż brązowy, 327kcal - biały ryż)

Ale jeśli jesz ten ryż tylko z warzywami, bez żadnego mięsa czy ryby to chyba ok ;)   

Dziś zjadłam bez mięsa i ryby ale na pewno przesadziłam czuję się rozepchana. Nie powtórzę tego następnym razem 

ailatana podała fajne rozwiązanie;-)

Ja kiedyś ugotowałam cały woreczek, ale.... okazało się, że to dużo za dużo w połączeniu z warzywami.
Jak robię takie coś na obiad to jem 0,5 albo 1/4 woreczka..
ja jem 1/5 szklanki - na wadze to 50 gr suchego ryżu
ale do tego 200-300 gram warzyw różnorakich
100-150 gr mięsiwa
Pasek wagi
ja jem 1/2 woreczka ryżu brązowego, kawałek ryby czy filet z kurczaka (tak 150g) i warzywa gotowane oraz surówki najróżniejsze,generalni 3/4 to warzywa;)
Ja jem z mięskiem/rybką pół woreczka, natomiast sam z warzywami- cały. Mam z głowy ze 4 godziny

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.