29 marca 2011, 16:56
Bardzo lubię przyrządzać sobie na obiad gotowany ryż + warzywa.
Chciałabym poznać Wasze zdanie na temat tego ile tego ryżu gotować na 1 porcję ponieważ
sama nie wiem czy czasem nie przesadzam z ilością?
Proszę abyście określiły czy 0,5 szklanki to dużo, jeśli tak to jaka ilość?
- Dołączył: 2010-03-28
- Miasto: Kato
- Liczba postów: 2868
29 marca 2011, 17:01
te pół szklanki to ilość przed ugotowaniem czy po?
29 marca 2011, 17:03
Chodzi o ilość przed ugotowaniem.
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
29 marca 2011, 17:05
ugotuj woreczek ryzu, zjedz pół, a pół odłóż na jutro
- Dołączył: 2010-03-28
- Miasto: Kato
- Liczba postów: 2868
29 marca 2011, 17:07
Wg ilewazy.pl to prawie 90-95g (w zależności od rodzaju ryżu), więc dla mnie to całkiem sporo :) (wychodzi 290kcal - ryż brązowy, 327kcal - biały ryż)
Ale jeśli jesz ten ryż tylko z warzywami, bez żadnego mięsa czy ryby to chyba ok ;)
29 marca 2011, 17:12
Dziś zjadłam bez mięsa i ryby ale na pewno przesadziłam czuję się rozepchana. Nie powtórzę tego następnym razem
ailatana podała fajne rozwiązanie;-)
29 marca 2011, 17:21
Ja kiedyś ugotowałam cały woreczek, ale.... okazało się, że to dużo za dużo w połączeniu z warzywami.
Jak robię takie coś na obiad to jem 0,5 albo 1/4 woreczka..
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
29 marca 2011, 17:24
ja jem 1/5 szklanki - na wadze to 50 gr suchego ryżu
ale do tego 200-300 gram warzyw różnorakich
100-150 gr mięsiwa
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
29 marca 2011, 17:29
ja jem 1/2 woreczka ryżu brązowego, kawałek ryby czy filet z kurczaka (tak 150g) i warzywa gotowane oraz surówki najróżniejsze,generalni 3/4 to warzywa;)
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Karmelkowo
- Liczba postów: 10500
29 marca 2011, 17:31
Ja jem z mięskiem/rybką pół woreczka, natomiast sam z warzywami- cały. Mam z głowy ze 4 godziny