28 marca 2011, 16:17
Ostatnio dużo czytałam na temat tego chleba na zakwasie, ale oczywiście musiało się skomplikować, bo istnieją chyba różne tego typu chleby ? Bo jest chleb na zakwasie i jest jasny (nie wiem jak się nazywa) i jest ciemny, także na zakwasie ( tj. chyba z mąki pszennej i żytniej). Byłam w piekarni i jak o niego pytałam to widziałam, że był właśnie ciemny, ale gdy poszłam kilka dni później to był tylko jasny, ale pani powiedziała, że jest to chleb na zakwasie, naturalny. Następnym razem który lepiej wybrać ? Razowy, czyli ciemny ? Bo ja się mało orientuję w tym :))
28 marca 2011, 16:21
no bo chyba chleb moze byc zytni razowy na zakwasie , albo zwykly zytni na zakwasie zalezy od typu maki czu jest ona 750 czy 1200 czy 2000 itp
28 marca 2011, 16:55
lepiej ciemny, ale jasny tez nie jest tak bardzo zlym pomyslem jesli jest na zakwasie. Ja dzisiaj jadlam razowy na zakwasie mmm, bardzo dobry tylko nie taki puszek jak te z "supermarketow"
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
28 marca 2011, 17:06
Zakwasu używa się zamiast drożdzy i sztucznych spulchniaczy. Taki chleb jest zazwyczaj ciężki. Reszta zależy od rodzaju użytej mąki. Moze być zarówno pszenny, orkiszowy (rodzaj pszenicy), jak i żytni. Najczęściej są to mieszanki z różnym stopniem zużycia mąki żytniej. Ciemny kolor moze wskazywać na użycie mąki razowej (pszennej lub żytniej), ale też może być efektem dodania barwnika lub karmelu.
Dzisiaj upiekłam na zakwasie chleb litewski - ciemny, z dodatkiem słodu jeczmiennego, kminku (gotowa mieszanka CHleb Polski), do tego dodałam otręby, rodzynki, melasę i słonecznik. Wiem, że jest na pewno bez sztucznych dodatków, ale przede wszystkim pyszny:)
28 marca 2011, 17:14
tak, ten chleb faktycznie różni się od tych sklepowych: ma inny 'środek', smak i faktycznie syci. 2 kromki i jestem pojedzona. Cena troszkę duża, ale i tak uważam, że warto czasem go kupić.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 marca 2011, 17:21
ja jadam takie:
żytni razowy na zakwasie (w składzie ma mąkę żytnią, pszenną, zakwas, sól i wodę)
żytni razowy na zakwasie z ziarnami lnu, soi i słonecznika
orkiszowy na drożdżach
wysokobłonnikowy na zakwasie (mąka żytnia, otręby, siemię,błonnik pszenny, słonecznik, ziarna dyni zakwas, woda, sól)
bułeczki otrębowe, grahamki, żytnie
lub piekę sama chlebek czy bułeczki dając na 2 chleby 1/2 kg maki pełne ziarno i w sumie 1/2kg otrębów (pszennych,żytnich owsianych), zarodków pszennych,siemienia, ziaren,itp
28 marca 2011, 21:52
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem-chleb,6095,1,6342,odcinek.html
osobiście polecam żytomira z Fawora w Poznaniu - żytni bez drożdży, na naturalnym zakwasie, z dodatkiem zarodków żytnich :)
a jak jestem w domu to piekę sama, na własnym zakwasie z mąki orkiszowej i żytniej
Edytowany przez zzadan 28 marca 2011, 22:16
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
28 marca 2011, 22:25
Zzadan, możesz podać przepis? Na razie korzystałam tylko z gotowych mieszanek jako bazy oraz ciasta zakwaszanego, które przechowuję do 2 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku. Polecam stronę Chleba Polskiego - opisy tych mieszanek i wiele ciekawych porad i linków. Lubię chleby Fawora, ale przegrywają z domowymi:)
- Dołączył: 2009-08-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2057
28 marca 2011, 22:59
ja jadam żytni na zakwasie pieczony na liściu kapusty :P odjazd! sprzedają w buczku (Kraków) i jest prze-pyszny! już sam zapach rozbraja a w smaku idealny - chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. kiedy nie jest już świeży super opieka się (nie tak jak inne chlebki na skałę) i utrzymuje świezość bardzo długo. z sis kupujemy tylko taki!