26 marca 2011, 12:39
Jak to jest z tymi ziemniakami? Jecie czy nie? ja przez bardzo długi okres nie jadłam, nawet w zupie czy warzywach na patelnię. Ale teraz dopadły mnie wątpliwości. można jeść ciemny chleb, ryż czy makaron. Ostatnio często mam na nie ochotę. A co takiego złego jest w ziemniakach? Nie są aż tak bardzo kaloryczne... Jak jest u was? Jecie? Jak często? W jakich ilościach?
Wklejam kawałek artykułu o ziemniakach:
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki
wcale nie są wrogami szczupłej sylwetki. Przeczytajcie o ich wpływie na
zdrowie i smukłą linię oraz wypróbujcie nasze przepisy na lekkie dania z
ziemniaków.
Prawdą jest, że ziemniaki są lekkostrawne i
łatwo przyswajalne. Jeden średniej wielkości ziemniak dostarcza
ok. 60 kcal i bardzo małej ilości tłuszczu. Oto kilka powodów,
aby jeść ziemniaki:
- Ugotowane w mundurkach, dostarczają zaledwie 76 kcal/100 g,
podczas gdy ta sama ilość chleba zawiera 250 kcal, a 100 g
makaronu - 150 kcal. Tłuczone kartofle wzbogacone dodatkiem mleka
i masła zawierają 96 kcal w 100 gramach. Najbardziej kaloryczne
okazują się frytki, które dostarczają 274 kcal na 100 gramów.
Nie wspominając o chipsach wypiekanych w bardzo wysokich
temperaturach, które mają 568 kcal na 100 g.
- Kolejnym plusem spożywania jarzyny – ziemniaka jest
dostarczanie do naszego organizmu sporej dawki energii, która
utrzymuje się przez niemały czas. Aby nie stracić dobroczynnych
właściwości ziemniaków, powinno się je przyrządzać na parze
lub w mundurkach.
- Ziemniaki, im młodsze, tym więcej zawierają aktywnego
błonnika (mniej agresywnego niż celuloza, jaka jest zawarta w
otrębach), co pozwala przeciwdziałać zaparciom i biegunkom, a za
tym idzie usprawniona praca jelit.
- Ziemniaki są bogate w niemal wszystkie witaminy. Nie są to
wielkie ilości, ale większość z nas spożywa je na co dzień,
więc są ważnym ich źródłem. W jednym ziemniaku jest ok. 12 mg
witaminy C – prawie połowa dziennego zapotrzebowania osób
niepalących, ok. 380 mg potasu, który wpływa na utrzymanie
równowagi wodno – elektrolitowej w komórkach i prawidłowego
rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki są
również bogatym źródłem witamin B1, B3, B6, które sa
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Zawierają
również najlepszy gatunek białka.
- Ziemniaki bogate są w mikroelementy, jedząc je regularnie,
możemy uzupełniać niedobory magnezu. Zawierają także żelazo,
przydatne zwłaszcza kobietom podczas menstruacji. Niedobór tego
pierwiastka prowadzi do wielu komplikacji, m.in. nadmiernej utraty
włosów.
- Sok z ziemniaków ma właściwości zobojętniające kwasy. Na
świecie powszechnie znane jest przerabianie ziemniaków na soki,
przy niestrawnościach. Jest to bardzo prosty proces, wystarczy
wrzucić kilka jarzyn do sokowirówki.
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
26 marca 2011, 22:24
Dziewczyny, 100 g ugotowanego makaronu to 55 kcal, to ile to będzie gram "suchego" makaronu?
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
26 marca 2011, 22:25
jest podane na każdym opakowaniu makaronu, 100g to około 345kcal
- Dołączył: 2010-08-21
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 1211
26 marca 2011, 23:30
Ziemniaki po obraniu i ugotowaniu to właściwie sama skrobia bez żadnych składników odżywczych. I dzięki temu dodatkowo obciążają organizm.Witaminki wylewa sie wraz z wodą niestety. Lepsze są juz w mundurkach.
Zjeść raz na jakiś czas można, ale polecam do tego jakaś surówkę by nie obciążać żołądka.
Ja osobiście nie jadam prawie wcale. Nie mam na to po prostu ochoty wole zjeść samego kurczaka niz dziabdziać jeszcze ziemniaki.