- Dołączył: 2010-02-23
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 504
24 marca 2011, 12:19
ostatnio kupiłam i zastanawiam się czy wyjdą mi naleśniki z mąki żytniej?
gdzieś czytałam , że się rozlatują w czasie smażenia i że tego typu mąka nie jest dobra do tego typu wyrobów.
- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Strzelin
- Liczba postów: 1654
24 marca 2011, 12:23
Ja na mące żytniej robiłam tylko racuchy... co prawda to nie to samo co naleśniki ale może moje zdanie ci pomoże...było z nimi wszystko ok... nie rozwałały sie ani nie pękały... i były bardziej sycące niż na mące pszennej
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 610
24 marca 2011, 12:25
ja polecam pszenną pełnoziarnistą - też będą zdrowe i dużo błonnika, te na żytniej jakoś mi nie podeszły.
- Dołączył: 2006-08-19
- Miasto: Jaryszewo
- Liczba postów: 260
24 marca 2011, 12:31
Żytnia jest inna niż pszenna. Określiłabym to tak, że mniej się klei. Więc takie naleśniki mogą się bardzie łamać, będą też mniej puszyste. Gdy używam mąki żytniej to często mieszam ją z pszenną np. pół na pół.
24 marca 2011, 12:31
Ja robiłam żytnio-pszenne (z przewagą żytnich i wyszło)
24 marca 2011, 13:42
ja robię na zwykłej mące, ale ciasto bardzo rzadkie, mleko 2% i woda (bez jajka)
fajnie się pieką bez tłuszczu, są miękkie i delikatne.
Edytowany przez MonikaBk 24 marca 2011, 13:42
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
24 marca 2011, 13:49
ja preferuję Lubelli pełne ziarno, zawsze się udają
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 982
24 marca 2011, 14:35
Hej a czy ktoś mógłby wstawić zdjęcie mąki pełnoziarnistej lub żytniej
- Dołączył: 2011-02-04
- Miasto: Buenos Aires
- Liczba postów: 758
24 marca 2011, 15:33
nie polecam robienia na mace zytniej
sam klej!!!
nie wychodza
24 marca 2011, 16:50
O właśnie....a próbował ktoś robić cokolwiek z maki żytniej ? Nie wiem, pierogi, pizza? :P Mam żytnią i chciałabym coś w tym stylu.