Temat: mąka żytnia

ostatnio kupiłam i zastanawiam się czy wyjdą mi naleśniki z mąki żytniej?
gdzieś czytałam , że się rozlatują w czasie smażenia i że tego typu mąka nie jest dobra do tego typu wyrobów.
Ja na mące żytniej robiłam tylko racuchy... co prawda to nie to samo co naleśniki ale może moje zdanie ci pomoże...było z nimi wszystko ok... nie rozwałały sie ani nie pękały... i były bardziej sycące niż na mące pszennej
Pasek wagi
ja polecam pszenną pełnoziarnistą - też będą zdrowe i dużo błonnika, te na żytniej jakoś mi nie podeszły.

Żytnia jest inna niż pszenna. Określiłabym to tak, że mniej się klei. Więc takie naleśniki mogą się bardzie łamać, będą też mniej puszyste. Gdy używam mąki żytniej to często mieszam ją z pszenną np. pół na pół.

Pasek wagi
Ja robiłam żytnio-pszenne (z przewagą żytnich i wyszło)
ja robię na zwykłej mące, ale ciasto bardzo rzadkie, mleko 2% i woda (bez jajka)
fajnie się pieką bez tłuszczu, są miękkie i delikatne.
ja preferuję Lubelli pełne ziarno, zawsze się udają

Hej a czy ktoś mógłby wstawić zdjęcie mąki pełnoziarnistej lub żytniej
nie polecam robienia na mace zytniej
sam klej!!!
nie wychodza
O właśnie....a próbował ktoś robić cokolwiek z maki żytniej ? Nie wiem, pierogi, pizza? :P Mam żytnią i chciałabym coś w tym stylu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.