Temat: dania jednogarnkowe

Dziewczynki podpowiedzcie jakies danie jednogarnkowe. Myslę nad obiadem na jutro i brakuje mi pomyslu...W gre wchodza tylko gotowe dania do podgrzania. Myslalam juz nad glolabkami, leczem, faszerowana papryka, gulaszu z soczewic, bigosie i rosottcie...Przychodzi wam jeszcze cos do glowy..?
Pasek wagi
Fasola szparagowa -mroznona lub z puszki
przetarte pomidory z kartonu 500 ml
mieso gulaszowe -jaki masz w domu moze byc cycek -wolownna dlugo sie gotuje jak masz czas to czemu nie
oliwa
cebula
czosnek
sol pieprz
szczypta cukru
oregano do smaku
koperek
mieso usmaz do meikosci , (pamietaj ze mieso w tym przypadku potrzebuje najwiecej czasu bo reszta produktow sie szybko gotuje -wiec podlewaj po troche woda jesli trzeba az mieso bedzie miekie ) -jak juz woda odparuje dodajesz cebule z czosnkiem , jak sie zeszkli , dodajesz fasolke szparagowa ( jesli jest mrozna to nie dodawaj wody i poczekaj az woda odparuje a fasola sie rozmrozi i bedzie ciepla )potem wlewarz pomidory ,doprawiasz i na koniec jak juz bedzie mieka dodaj koper ....smacznego mozna jesc samo ,mozna z chlwbem mozna wrzucic kilka ziemniakow ,ja jem to samo z feta ....na brzegu talerze kawalek fety i z kazdy kesem kawalek fety do buzi ..jak dla mnie niebo w gebie
Pasek wagi
danie chińskie na piersi z kurczaka z mrożonką warzyw chińskich, do tego brązowy ryż

zapiekanka z ryżu, piersi z kurczaka z puszką zmiksowanych pomidorów z czosnkiem i ziołami

kasza gryczana zapiekana z rybą lub mięsem w marynacie curry-jogurtowej

zapiekanka makaronowa z rybą w marynacie mleczno-koperkowej

zupa soczewicowa z piersią z kurczaka, max gęsta z dużą ilością warzyw
Ryż z pomidorami

Potrzebne:


1,5 szklanki ryżu

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 por (razem z zielona częścią)

4 pomidory obrane ze skórki

puszka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wywaru z jarzyn

1 łyżeczka papryki w proszku

sól

pieprz

ser żółty do posypania


Przygotowanie:


1. Ugotować ryż.

2. W dużym garnku podsmażyć najpierw cebulę, przeciśnięty czosnek i talarki pora. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat.

3. Wlać wywar z jarzyn i dodać ryż, doprawić. Dusić pod przykryciem ok 10min.

4. Podawać w miseczkach posypane startym serem.


Chili con carne

Potrzebne:


1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

30 dag mielonego mięsa (wieprzowe bądź woł-wieprz)

500 ml passaty pomidorowej

250 ml czerwonego wytrawnego wina

1 czerwona papryka

1 cebula

chili (suszone, w proszku bądź olej)

pół kostki startej gorzkiej czekolady


Przygotwanie:


1. Na patelni podsmazyć mięso mielone (albo tez od razu w garnku)

2. W dużym garnku poddusić w malutkiej ilości wody pokrojoną cebulę i papryke. Następnie dodać mięso mielone, zalać winem i dusić przez około 10min.

3. Dodać passatę pomidorową, chili, fasolkę i kukurydzę. Podusić jeszcze około 10min.


Nadziewana papryka ale osobno

Potrzebne:

2 czerwone papryki

2 pomidory

1 szklanka wywaru z jarzyn

1 cebula

0,5kg miesa mielonego

czosnek

przyprawy

Przygotowanie:

1. Na patelni podsmazyc cebulke z czosnkiem.

2. Dodac posiekana papryke i pomidory, chwile podsmazyc a pozniej zalac wywarem z jarzyn. Dusic ok.10min.

3. Mieso mielone doprawic, uformowac kulki i dusic razem z sosem ok. 15min.

Podawac z ryzem, ziemniakami lub chlebem.
Pasek wagi
WSZYSTKIE ZUPY - SMACZNE I ZDROWE :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.