Temat: Wasze ulubione soki

Hej, udało mi się pożyczyć wyciskarkę wolnoobrotową i mam zamiar ją męczyć codziennie przez co najmniej miesiąc :D Obecnie mieszam owoce z marchwią i burakami, ale słyszałam że szpinak czy jarmuż też się sprawdza, ale jakoś nie mogę się przekonać że to będzie smakować dobrze. I pytanie do was- jakie są wasze ulubione, sprawdzone mieszanki? Chętnie wypróbuję wasze przepisy :D

Pasek wagi

pomarancza+granat <3 albo jablko+natka pietruszki, jarmuz+pomarancza+jabłko. Ogólnie jarmuż można do większości dodawać, bo od razu będzie zdrowiej, a smaku bardzo nie zmienia ;)

pomidorowy kocham i jabłkowy 

Pasek wagi

Ja mieszałam jabłko, marchew i pomarańcze (czasem dodatkowo szpinak) i były pysze :) Niestety potem się dowiedziałam, że soki to nie jest zbyt dobry wybór i teraz nie pijam ;( Czasem lepiej żyć w niewiedzy (smiech)

Pasek wagi

Z marchewki (samej, z jabłkiem, albo latem z arbuzem), albo z dyni. A tak poza takim totalnym elementarzem to często robię jabłko, gruszka, szpinak i seler naciowy i jest spoko, jakoś bardzo tej zieleniny nie czuć. 

ostatnie miesiące to mecze tylko i wyłącznie sok z pomidorów.  Mniaaam. 

Grubaska.Aneta napisał(a):

ostatnie miesiące to mecze tylko i wyłącznie sok z pomidorów.  Mniaaam. 

polecam do soku pomidorowego dodać seler naciowy ;)

Corinek napisał(a):

Ja mieszałam jabłko, marchew i pomarańcze (czasem dodatkowo szpinak) i były pysze Niestety potem się dowiedziałam, że soki to nie jest zbyt dobry wybór i teraz nie pijam  Czasem lepiej żyć w niewiedzy 

Nie dobry wybór? Zaciekawiłaś mnie, mogłabyś powiedzieć dlaczego?

Pasek wagi

GruszkowyPotworek napisał(a):

Corinek napisał(a):

Ja mieszałam jabłko, marchew i pomarańcze (czasem dodatkowo szpinak) i były pysze Niestety potem się dowiedziałam, że soki to nie jest zbyt dobry wybór i teraz nie pijam  Czasem lepiej żyć w niewiedzy 
Nie dobry wybór? Zaciekawiłaś mnie, mogłabyś powiedzieć dlaczego?

Rzucę Ci kilka cytatów z książki "Cały te cukier"

1) "Sokowirówka (...) pozbawia owoce cennego błonnika, oddaje nam jedynie pełen cukru nektar. Reszta idzie na zmarnowanie. Matka natura dała nam owoce w formie doskonałej: z odpowiednią ilością błonnika, który informuje nas, że jesteśmy syci, i z odpowiednią ilością cukru - taką, którą nasz organizm potrafi prawidłowo przyswoić i właściwie wykorzystać. (...) Cztery piękne jabłuszka, które jeszcze przed chwilą trzymałem w dłoniach zostały zmasakrowane. Ostała się z nich tylko szklanka wypełniona owocową słodyczą. A w niej równowartość 16 łyżeczek cukru. Z łatwością je opróżniłem. Co na to moje ciało? A co tam, niech sobie radzi! I pomyśleć, że coś takiego zaleca się dzieciom. Że soki uważane są za coś zdrowego. To czyste, wielocukrowe szaleństwo!"

2)"Powiedzmy sobie wprost: Owoce i soki owocowe to dwie bardzo różne rzeczy. Owoce są zdrowe, jeśli jada się je z głową. Zawierają naturalnie zbilansowany ładunek substancji takich jak błonnik, składniki odżywcze i cukry w ilościach, w których nasz organizm może je przyswoić i prawidłowo wykorzystać. (...) Spróbuj na chwilę wejść w skórę swojej wątroby. Wyobraź sobie, że zbliżają się do Ciebie przeżute, rozdrobnione kawałki pięknego, lśniącego jabłka. Masz mnóstwo czasu, żeby zdecydować co z tym zrobić i jak to rozdzielić. A jeśli zamiast tego dostajesz prosto w twarz, niczym biczem szkockim, strumień słodkiego jak ulepek soku, musisz działać w pośpiechu. Brak błonnika w soku ma również inne konsekwencje - wpływa na łaknienie. (...) Błonnik spowalnia przyswajanie pokarmu i dzięki temu utrzymuje ustrój w stanie równowagi. "

Pasek wagi

Ja od czasu do czasu caprio porzeczkowy, uwielbiam a tak to tylko woda z wiadomych przyczyn :P

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.