- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
20 marca 2011, 18:25
Jak w temacie.
Ja tak:
-smalec (do smażenia wszystkiego - od jajek po mięso)
-masło
-oliwa z oliwek.
A Wy ?
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
20 marca 2011, 20:24
Oliwa z oliwek codziennie do surówki, olej rzepakowy tam, gdzie nie pasuje mi smakowo oliwa i masło-raz w tygodniu w niedzielę 1 kanapka z masłem, tak sobie ustaliłam. Wszystko na surowo, nie smażę na tłuszczu. I żółtko z jajka- prawie codziennie zjadam jedno jajko.
- Dołączył: 2009-06-25
- Miasto:
- Liczba postów: 2695
20 marca 2011, 20:28
oliwa z oliwek rocks
![]()
uzywam jej tez do smarowania chleba, to taki zwyczaj hiszpanki i chyba najlepszy ich wynalazek. Z pewnoscia lepszy niz odkrycie Ameryki.
Olej rzepakowy tez jest ok. Szczeglonie chyba jest lepszydo smazenia niz oliwa.
ps. surowe zoltka tez
![]()
ale bialka zabijaja wit. B.
Edytowany przez ladybehemot 20 marca 2011, 20:29
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
20 marca 2011, 21:49
Piszę artykuł o tłuszczach. Podobny był na SFD, ale mniej obszerny i wyczerpujący (o samym smalcu mam tyle co oni o wszystkich tłuszczach).
- Dołączył: 2010-11-26
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5105
20 marca 2011, 22:45
delma albo maslo, oliwa z oliwek,
21 marca 2011, 08:05
olej lniany budwigowy, olej MCT Universal, omega-3. wszystkie pije bezpośrednio z łyzki (bo lubie :)
Edytowany przez topmodel 21 marca 2011, 08:06
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
21 marca 2011, 08:16
masło i oliwa do wszystkiego.
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
21 marca 2011, 11:47
do smażenia olej
do kanapek masło
tłuste ryby -łosoś, dorsz
bakalie -migdały, orzechy nerkowca, laskowe, włoskie, brazylijskie
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
21 marca 2011, 15:24
Olisana (skład: olej winogronowy, olej z kanoli, olej z ryżu, olej kukurydziany, olej sezamowy)
oliwa z oliwek
olej z pestek dyni i winogron
ryby, pestki, nasiona, siemię, orzechy,avokado
pieczywa nie smaruję od 20 lat
21 marca 2011, 15:48
Wychodzi na to, że żadnych. Nie smażę na tłuszczu, a smarowideł na kanapki nie używałam nigdy (od dzieciństwa mam jakiś uraz, czy co).
Edytowany przez shaday 21 marca 2011, 15:49
- Dołączył: 2010-11-10
- Miasto: Niedaleko Lasu
- Liczba postów: 724
21 marca 2011, 16:06
Do smazenia olej rzepakowy, surowki oliwa z oliwek, chleb maslo prawdziwe. Masla uzywam tez do duszenia grzybow, ryby (odrobine), a smalec tylko do paczkow.