Temat: Jakich tłuszczy używacie ?

Jak w temacie.
Ja tak:
-smalec (do smażenia wszystkiego - od jajek po mięso)
-masło 
-oliwa z oliwek.

A Wy ?
Oliwa z oliwek codziennie do surówki, olej rzepakowy tam, gdzie nie pasuje mi smakowo oliwa i masło-raz w tygodniu w niedzielę 1 kanapka z masłem, tak sobie ustaliłam. Wszystko na surowo, nie smażę na tłuszczu. I żółtko z jajka- prawie codziennie zjadam jedno jajko.
oliwa z oliwek rocks uzywam jej tez do smarowania chleba, to taki zwyczaj hiszpanki i chyba najlepszy ich wynalazek. Z pewnoscia lepszy niz odkrycie Ameryki.
Olej rzepakowy tez jest ok. Szczeglonie chyba jest lepszydo smazenia niz oliwa.

ps. surowe zoltka tez ale bialka zabijaja wit. B.
Piszę artykuł o tłuszczach. Podobny był na SFD, ale mniej obszerny i wyczerpujący (o samym smalcu mam tyle co oni o wszystkich tłuszczach).
delma albo maslo, oliwa z oliwek,
olej lniany budwigowy, olej MCT Universal, omega-3. wszystkie pije bezpośrednio z łyzki (bo lubie :)
masło i oliwa do wszystkiego.

do smażenia olej

do kanapek masło

tłuste ryby -łosoś, dorsz

bakalie -migdały, orzechy nerkowca, laskowe, włoskie, brazylijskie

 

Olisana (skład: olej winogronowy, olej z kanoli, olej z ryżu, olej kukurydziany, olej sezamowy)
oliwa z oliwek
olej z pestek dyni i winogron
ryby, pestki, nasiona, siemię, orzechy,avokado

pieczywa nie smaruję od 20 lat
Wychodzi na to, że żadnych. Nie smażę na tłuszczu, a smarowideł na kanapki nie używałam nigdy (od dzieciństwa mam jakiś uraz, czy co).
Do smazenia olej rzepakowy, surowki oliwa z oliwek, chleb maslo prawdziwe. Masla uzywam tez do duszenia grzybow, ryby (odrobine), a smalec tylko do paczkow.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.