Temat: smażone ziemniaki

Witam. Mam pytanie. Da się usmażyć ziemniaki na patelni BEZ tłuszczu? W ogóle będą warte straconych 10 minut na przygotowanie? A jeżeli są smaczne, to jak należy je zrobić? Najpierw podgotować? Jak długo?
justine - nie wiem jak z pieczeniem ale jest w sklepach specjalna przyprawa do frytek i ziemniakow ;)
ja gotuję najpierw w wodzie lekko osolone; później w naczyniu żaroodpornym zapiekam- posypukę gotowym miksem do ziemniaków- dodaję listek laurowy- obok dorzucam, to na co mam ochotę- brokuły, karotki;
no ja tez słyszałam tu od dziewczyn , że lekko podgotowują najpierw a później do piekarnika . Przyprawy ? Na jakie tylko masz ochotę ;p Ja bym najchętniej wszędzie dodawała czosnek :D
justine - ja podgotowuję tak z 15 min, kroję posypuję albo gotowa mieszanka do ziemniaków,albo czosnkiem w granulkach, albo słodka papryką , albo ziołami prowans. i zapiekam na blaszce wyłożonej papierem do piecz.
najlepsze z sosem tzatzyki lub czosnkowym:)
ja kiedyś "usmażyłam" na teflonie bez niczego. PORAŻKA! - nie warte zachodu bo i tak nic nie wyjdzie :)
wolę smażyć na oleju i rozkoszować się smakiem.
a jeśli Tobie wyda się "za tłusto" to je upiecz, spryskaj oliwą i dodaj przypraw do ziemniaków firmy KAMIS
Ja uwielbiam ziemniaki pokrojone na ćwiartki -podgotowane kilka minut i wrzucone na blasze do piekarnika < mniam >
są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku :))
przyprawy - co dusza zapragnie :) cebulka prażona knorra, przyprawa do ziemniaków, czosnek,  pyyyyyyyyyyyycha
Pasek wagi
Dzieki dziewczyny;)od jakiegos czasu mam mega ochote na frytki z piekarnika,ale takie prawdziwe wlasnie z ziemniakow:)Coprawda mam w domu frytkownice,ale jakos nie mam smaka na takie max tluste frytki czy ziemniaki ociekajace olejem..Za to takie ''przypiekane''jak czasem podaja w restauracji to uhhh pychota!:D..Musze wyprobowac ta przyprawe d ziemniakow koniecznie!:)
Ja smażę na teflonie bez tłuszczu: kroje na frytki, obsypuję tymiankiem, bazylią i się smażą .
Pasek wagi
Ja robiłam , ale w ogóle nie wyszły chrupiące, jest złotawa skórka lecz są one gumowate :(
dzisiaj wyszły mi pyszne:)

robiłam szaszłyki, zawsze robię szaszłyki i piekę je w rękawie (woreczku do pieczenia). Dzisiaj wrzuciłam do tego worka kilka małych ziemniaczków surowych, piekły się razem z tymi szaszłykami. W sumie trwało to jakieś 1,5 godz. Były przepyszne!!! Świetnie przeszły mięsem z szaszłyków oraz pieczarkami, cebulką , czosnkiem, śliwkami suszonymi i marynata, w której marynowałam mięsko:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.