- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
19 marca 2011, 23:36
Witam. Mam pytanie. Da się usmażyć ziemniaki na patelni BEZ tłuszczu? W ogóle będą warte straconych 10 minut na przygotowanie? A jeżeli są smaczne, to jak należy je zrobić? Najpierw podgotować? Jak długo?
20 marca 2011, 00:30
justine - nie wiem jak z pieczeniem ale jest w sklepach specjalna przyprawa do frytek i ziemniakow ;)
- Dołączył: 2010-12-18
- Miasto: Nassau
- Liczba postów: 982
20 marca 2011, 06:59
ja gotuję najpierw w wodzie lekko osolone; później w naczyniu żaroodpornym zapiekam- posypukę gotowym miksem do ziemniaków- dodaję listek laurowy- obok dorzucam, to na co mam ochotę- brokuły, karotki;
- Dołączył: 2010-12-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1946
20 marca 2011, 07:58
no ja tez słyszałam tu od dziewczyn , że lekko podgotowują najpierw a później do piekarnika . Przyprawy ? Na jakie tylko masz ochotę ;p Ja bym najchętniej wszędzie dodawała czosnek :D
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
20 marca 2011, 08:06
justine - ja podgotowuję tak z 15 min, kroję posypuję albo gotowa mieszanka do ziemniaków,albo czosnkiem w granulkach, albo słodka papryką , albo ziołami prowans. i zapiekam na blaszce wyłożonej papierem do piecz.
najlepsze z sosem tzatzyki lub czosnkowym:)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
20 marca 2011, 08:13
ja kiedyś "usmażyłam" na teflonie bez niczego. PORAŻKA! - nie warte zachodu bo i tak nic nie wyjdzie :)
wolę smażyć na oleju i rozkoszować się smakiem.
a jeśli Tobie wyda się "za tłusto" to je upiecz, spryskaj oliwą i dodaj przypraw do ziemniaków firmy KAMIS
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 4367
20 marca 2011, 09:07
Ja uwielbiam ziemniaki pokrojone na ćwiartki -podgotowane kilka minut i wrzucone na blasze do piekarnika < mniam >
są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku :))
przyprawy - co dusza zapragnie :) cebulka prażona knorra, przyprawa do ziemniaków, czosnek, pyyyyyyyyyyyycha
- Dołączył: 2010-05-12
- Miasto: Między Niebem A Ziemią
- Liczba postów: 4746
20 marca 2011, 09:29
Dzieki dziewczyny;)od jakiegos czasu mam mega ochote na frytki z piekarnika,ale takie prawdziwe wlasnie z ziemniakow:)Coprawda mam w domu frytkownice,ale jakos nie mam smaka na takie max tluste frytki czy ziemniaki ociekajace olejem..Za to takie ''przypiekane''jak czasem podaja w restauracji to uhhh pychota!:D..Musze wyprobowac ta przyprawe d ziemniakow koniecznie!:)
- Dołączył: 2010-02-12
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 861
20 marca 2011, 10:14
Ja smażę na teflonie bez tłuszczu: kroje na frytki, obsypuję tymiankiem, bazylią i się smażą
![]()
.
20 marca 2011, 11:07
Ja robiłam , ale w ogóle nie wyszły chrupiące, jest złotawa skórka lecz są one gumowate :(
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
20 marca 2011, 15:57
dzisiaj wyszły mi pyszne:)
robiłam szaszłyki, zawsze robię szaszłyki i piekę je w rękawie (woreczku do pieczenia). Dzisiaj wrzuciłam do tego worka kilka małych ziemniaczków surowych, piekły się razem z tymi szaszłykami. W sumie trwało to jakieś 1,5 godz. Były przepyszne!!! Świetnie przeszły mięsem z szaszłyków oraz pieczarkami, cebulką , czosnkiem, śliwkami suszonymi i marynata, w której marynowałam mięsko:)