Temat: Z CZYM JEŚĆ ZIEMNIAKI ?

Dziewczyny z czym jeść ziemniaki aby nie tuczyły?

Ziemniaki + jajko sadzone?
Ziemniaki + kurczak?
ziemniaki + mięsko mielone z otrębami  ?

Czy można łączyć ziemniaki, jakieś mięso plus np. fasolka szparagowa z oliwą?

Gdzieś coś wyczytałam, że nie wolno łączyć ziemniaków z tłuszczami... więc z czym je jeść oprócz suchych warzyw?

;-))
Pasek wagi
ziemniaki +pomidory
ziemniaki +pieczarki
Pasek wagi
i mozna je jeśc na ciepło  w w/w postaci
Pasek wagi
ja do ziemniaków kroje pomidory z kapusta pekińską plus łyżka śmietany i to mnie zapycha bo starm się za dużo ziemniaków nie jeść bo bardzo je lubię i mogłabym kilka razy dokładać :)
Z tego co mi wiadomo, przede wszystkim nie wolno łączyć prostych węglowodanów z białkiem. Czyli wszystkie opcje które podałaś odpadają. Lepiej zastąpić je kaszą albo ciemnym ryżem. A co do ziemniaków to myślę, że z samymi warzywami spoko. Chociaż odstawiając je całkiem na pewno łatwiej schudnąć :)
ok, dzięki.

Ziemniaków nie jadłam od stycznia, a tak mnie dzisiaj jakoś naszło. Ale  z racji tego, że mięsko już mam, ziemniaki sobie odpuszczę, a zamiast zjem np. 2 kotleciki i fasolka :)

;-)
Pasek wagi
ja jem z twarogiem + szczypiorek
ze sałatka śledziowa z jogurtem
z jajkiem sadzonym

dajcie spokoj tym biednym ziemniakom, jak sie ich nie obleje tłuszczem i nie zje tony to NIE TUCZĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

polecam upiec w piekarniku i podać właśnie z twarożkiem i szczypiorkiem.

też jestem ciekawa z czym można jeść ziemniaki, także podawajcie swoje propozycje...
co prawda w tej chwili nie jadam ziemniaków, ale od czasu do czasu chęć na nie przychodzi..
ja uwielbiam z koperkiem i jogurcikiem ^^ albo zsiadlym mlekiem! mniam ^^

aaaa no i czesto jem w sumie zamiast ryzu/kaszy do zwyklych dan z mieskiem (np pulpety z indyka z marchewka i buraczkami, bitki, etc...). ziemniaki nie tuczą! to mit :) a za to maja dobra skrobie i latwo zapychaja... :)

oto ciekawy artykuł:

"

Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy.

Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.

"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.