12 marca 2011, 18:39
no wlasnie,jak wyżej,czesto mowi sie,ze spaghetti to bomba kaloryczna,na diecie jest niewskazane itp itd..ale rozumiem,ze tu nie chodzi o tyle o ile o makaron,ale o tluste sosy? no bo co,jak przed chwilam sobie zrobilam takie spaghetti po swojemu,troche makaronu ugotowalam (bez zadnej soli,nic) do tego na patelni bez zadnego oleju pomidory z puszki sobie podsmazylam,malutki kawalek mozarelli i duzo przypraw,no to chyba nie jest zadna bomba kaloryczna?chyba,ze sie myle;) to o co tu glownie chodzi,o te sosy tluste?
12 marca 2011, 20:14
ooo też jestem ciekawa czemu makaron ma być al dente?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
13 marca 2011, 14:32
ja uwielbiam makarony i staram się je robić niskokaloryczne...
z sosem z pomidorów z puszki
ze szpinakiem i feta
z twarogiem i owocami
z mięsem drobiowym i pomidorami
z brokułami i serkiem wiejskim
z sosem pieczarkowym + zmielona pierś z kurczaka
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
13 marca 2011, 14:33
> ooo też jestem ciekawa czemu makaron ma być al
> dente?
na dłużej syci, bo dłużej się trawi niż rozgotowana klucha. podobnie ryż, kasze i ziemniaki nie powinny być rozgotowane
przez gotowanie zwiększa się IG