Temat: pytanie o spaghetti;)

no wlasnie,jak wyżej,czesto mowi sie,ze spaghetti to bomba kaloryczna,na diecie jest niewskazane itp itd..ale rozumiem,ze tu nie chodzi o tyle o ile o makaron,ale o tluste sosy? no bo co,jak przed chwilam sobie zrobilam takie spaghetti po swojemu,troche makaronu ugotowalam (bez zadnej soli,nic) do tego na patelni bez zadnego oleju pomidory z puszki sobie podsmazylam,malutki kawalek mozarelli i duzo przypraw,no to chyba nie jest zadna bomba kaloryczna?chyba,ze sie myle;) to o co tu glownie chodzi,o te sosy tluste?
ooo też jestem ciekawa czemu makaron ma być al dente?
ja uwielbiam makarony i staram się je robić niskokaloryczne...

z sosem z  pomidorów z puszki
ze szpinakiem i feta
z twarogiem i owocami
z mięsem drobiowym i pomidorami
z brokułami i serkiem wiejskim
z sosem pieczarkowym + zmielona pierś z kurczaka
> ooo też jestem ciekawa czemu makaron ma być al
> dente?
na dłużej syci, bo dłużej się trawi niż rozgotowana klucha. podobnie ryż, kasze i ziemniaki nie powinny być rozgotowane
przez gotowanie zwiększa się IG

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.