Temat: pytanie o spaghetti;)

no wlasnie,jak wyżej,czesto mowi sie,ze spaghetti to bomba kaloryczna,na diecie jest niewskazane itp itd..ale rozumiem,ze tu nie chodzi o tyle o ile o makaron,ale o tluste sosy? no bo co,jak przed chwilam sobie zrobilam takie spaghetti po swojemu,troche makaronu ugotowalam (bez zadnej soli,nic) do tego na patelni bez zadnego oleju pomidory z puszki sobie podsmazylam,malutki kawalek mozarelli i duzo przypraw,no to chyba nie jest zadna bomba kaloryczna?chyba,ze sie myle;) to o co tu glownie chodzi,o te sosy tluste?
Glownie o sosy chodzi no i o ilosc;-)
o sosy - to po raz i o dużą ilość makaronu. Twoja wersja jest ok, moim zdaniem :)
zalezy ile makaronu, jakie mieso do niego dodasz itp
najwiecej to mają w pastach, niestety ale  smaczne sosy, z reguły śmietanowe - smietanka 30 %!! polecam śmietanę zastąpić oliwą.
Zgadzam się z Wami dziewczyny, chodzi tu głównie o wysokokaloryczne i tłuste sosy.
Jeśli zrobisz spaghetti w domu ze zdrowych produktów, to będzie i dobre i zdrowe ;)
Dużo zależy jaki to jest sos :)

Można podsmażyć chude mięso z indyka,do tego pomidory z puszki,czosnek,cebula,zioła.Sos się zredukuje. Smacznie a za to mniej kalorii .

No i makaron musi byc al dente koniecznie, najlepiej gatunku durum. Ja sos robie pomidory z puszki+cukinia, a jak mam ochote na taki o smietankowym smaku to dodaje lyzke jogurtu naturalnego
A właśnie, tak się mówi, że makaron powinien być al dente, a właściwie to dlaczego?
dziekuje za odpowiedz:)) a zrobilam wlasnie tiramisu i wlozylam do lodówki i sie chlodzi,za pare godzin wyjme i zobacze co z tego wyszlo...:P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.