12 marca 2011, 18:39
no wlasnie,jak wyżej,czesto mowi sie,ze spaghetti to bomba kaloryczna,na diecie jest niewskazane itp itd..ale rozumiem,ze tu nie chodzi o tyle o ile o makaron,ale o tluste sosy? no bo co,jak przed chwilam sobie zrobilam takie spaghetti po swojemu,troche makaronu ugotowalam (bez zadnej soli,nic) do tego na patelni bez zadnego oleju pomidory z puszki sobie podsmazylam,malutki kawalek mozarelli i duzo przypraw,no to chyba nie jest zadna bomba kaloryczna?chyba,ze sie myle;) to o co tu glownie chodzi,o te sosy tluste?
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
12 marca 2011, 18:42
Glownie o sosy chodzi no i o ilosc;-)
- Dołączył: 2011-01-12
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1273
12 marca 2011, 18:42
o sosy - to po raz i o dużą ilość makaronu. Twoja wersja jest ok, moim zdaniem :)
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Fc
- Liczba postów: 6053
12 marca 2011, 18:45
zalezy ile makaronu, jakie mieso do niego dodasz itp
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Połczyno
- Liczba postów: 133
12 marca 2011, 18:50
najwiecej to mają w pastach, niestety ale smaczne sosy, z reguły śmietanowe - smietanka 30 %!! polecam śmietanę zastąpić oliwą.
- Dołączył: 2011-01-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 144
12 marca 2011, 18:58
Zgadzam się z Wami dziewczyny, chodzi tu głównie o wysokokaloryczne i tłuste sosy.
Jeśli zrobisz spaghetti w domu ze zdrowych produktów, to będzie i dobre i zdrowe ;)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
12 marca 2011, 19:28
Dużo zależy jaki to jest sos :)
Można podsmażyć chude mięso z indyka,do tego pomidory z puszki,czosnek,cebula,zioła.Sos się zredukuje. Smacznie a za to mniej kalorii .
12 marca 2011, 19:31
No i makaron musi byc al dente koniecznie, najlepiej gatunku durum. Ja sos robie pomidory z puszki+cukinia, a jak mam ochote na taki o smietankowym smaku to dodaje lyzke jogurtu naturalnego
- Dołączył: 2011-01-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 144
12 marca 2011, 19:41
A właśnie, tak się mówi, że makaron powinien być al dente, a właściwie to dlaczego?
12 marca 2011, 20:08
dziekuje za odpowiedz:)) a zrobilam wlasnie tiramisu i wlozylam do lodówki i sie chlodzi,za pare godzin wyjme i zobacze co z tego wyszlo...:P