Temat: leczo w sloku (wekowanie)

Dziewczyny, w sobotę wyjeżdzam z rodzina i ze znajomymi na tydzien nad jezioro, to bedzie taki biwak - spanie w namiotach w lesie, z dala od cywilizacji, jednym slowem "dzicz" jak to mowi moj m:) I wlasnie dzis robie na ten wyjazd leczo do sloikow (kazdy ma przygotowac cos do zjedzenia, by mozna bylo szybko odgrzac). Leczo wyszlo ok, ale podczas pasteryzacji (gotowalam sloiki 1 godzine) pojawil sie problem. Okazalo sie, ze dwa sloiki w ogole nie zalapaly, zakretke odkrecilam doslownie w sekunde. Teraz zastanawiam sie, czy moge leczo z tych dwoch slikow przelozyc do nowych (z nowymi zakretkami) i jeszcze raz zagotowac? czy jednak to leczo nadaje sie juz tylko do zjedzenia na teraz? leczo jest z kielbasa i miesem z piersi kurczaka, bez cebuli. Nie chcialabym bysmy sie pozniej struli tym leczem. Co myslicie?

Możesz przełożyć do nowych. I zagotować.

Zagotuj to leczo.gorace wkladaj do sloika.zamknij i pasteryzuj w piekarniku.120.130 stopni.pasteryzacja w piekarniku jest szybsza i wiecej wchodzi.po 15.20 minutach gotowe.i niech ostygnie w tym piekarniku.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.