Temat: ZUPA

co sądzicie o zupach warzywnych na łyżce vegety lub kucharka ?
chodzi mi o to, że wracając z pracy często chce się coś zjeść na ciepło pożywnego i na szybko, a taką zupę można zrobić na kilka dni.
ostatnio zrobiłam sobie taką: kilka ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera [po trochę] udusiłam w tej vegecie i zblenderowałam.
taka zupa zdaje się nie jest zbyt kaloryczna i może być uzupełnieniem jadłospisu - co myślicie?
a warzywka to zawsze warzywka :)
oczywiście nie muszą być zmiksowane te zupy, ja akurat bardzo takie lubię :)
dla mnie to koszmar, sama chemia, aczkolwiek i tak używam :P
ale zupy staram się gotować na miąsku raczej, raz i na pare dni spokój
a ziemniaki w jakiej tylko chcesz, liczy się po prostu nie przesadzenie z produktami

mogę zrezygnować z vegety lub kucharka na rzecz kostki rosołowej np. coś takiego

no, ale przecież to też chemia !
jestem mięso żerna, ale rzadko miewam w domu mięso żeby na nim gotować zupy, więc potrzebuję jakiegoś zamiennika.
a tak na samej wodzie to mdłe przecież wyjdzie !
o kostkach:
http://cafeteria.pl/zdrowie/zdrowe-odzywianie/niezdrowa-zupa-z-kostki/

Ja kiedyś też miałam z tym problem że nigdy nie miala żadnego mięska do zupy, wiec teraz raz na jakiś czas jade do mięsnego i nakupuje co potrzebne, w domu rozdzielam na male porcje i mrożę... jakos nie wyobrażam sobie zupy bez mięsa... a pozatym tymi zupami karmie moją córkę, więc zleży mi żeby były zdrowe

Pasek wagi
hm... może w weekend znajdę czas i ugotuję taki naturalny bulion, który zamrożę :)
jest to jakiś pomysł. póki co oprę się na warzywkach  i przyprawach suszonych :)
> a nie lepiej ugotowac normalna zupke na miesie a
> nie na vegecie ktora nie ma zadnych subs
> odzywczych ale ogolem jest za za za zupa :))
popieram,lepiej na mięsie. Odrzuć vegety i inne cuda,lepiej mięso, zioła, przyprawy i warzywka, ewentualnie ziemniak czy jakaś kasza/ryż nat.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.