- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
8 marca 2011, 17:16
Cześć Kobietki.
Doradźcie mi proszę w sprawie pieczenia ziemniaków w piekarniku.
Chodzi mi konkretnie o to, czy mam je przyprawić i surowe włożyć do piekarnika, czy lepiej będzie przed upieczeniem - ugotować ???
- Dołączył: 2009-05-25
- Miasto: Serce Marcina
- Liczba postów: 6741
8 marca 2011, 17:36
Ja zawsze surowe wkładałam do piekarnika. Przypruszone ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli. Do tego sosik jogurtowy. Mniam ;)
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
8 marca 2011, 17:39
Sosik.. hmmm ;) musze pomyslec?
A co byscie doradzily? Bo chce narzeczonemu z okazji Dnia Kobiet (hahahaha ;) to rewanz za niespodzianke ktora mnie czeka wieczorem ;p) zrobic kolacje : pieczone ziemniaczki, mizeria i piers z kurczaka z zapiekanym serem i przyprawami....... pasuje? A ten sos bedzie pasował??
8 marca 2011, 17:42
Ja kroję surowe ziemniaki w ćwiartki, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję oliwę z oliwek, majeranek, trochę soli i paprykę słodką. 220 stopni, 60minut - może trzeba długo czekać, ale są pyszne ;))
8 marca 2011, 17:44
ja do jakiegokolwiek mieśa uwielbiam sos tzatziki :) kocham go
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
8 marca 2011, 17:49
Ja wkładam zawsze SUROWE!
pryskam oliwą, sypię przyprawy (najlepiej do kurczaka ;p ) i do piekarnika,
z tym, że surowe pieką się dłużej, - do pół godziny.
- Dołączył: 2011-03-02
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 47
8 marca 2011, 17:51
wg mnie jeśli mizeria to już bez tego sosu, bo jeszcze masz kurczaka z serem i ziolami...i ziemniaczki tez jakimis ziolami pewnie posypiesz zeby byly dobre i wyraziste...wiec zrezygnuj z sosu bo za duzo bedzie wszystkiego :) ale mi smaka narobilas! ;)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Zimbi
- Liczba postów: 1573
8 marca 2011, 17:52
Ja kroję ziemniaki w ćwiartki, podgotowuję jakieś 10 minut, później przerzucam na blachę, skrapiam oliwą i posypuję tym, co mam pod ręką: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką słodką/cayenne, przyprawą do ziemniaków/grilla/kurczaka/kebaba itd.
- Dołączył: 2011-02-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 771
8 marca 2011, 18:34
Ja nacinam surowe ziemniaki w skórce, smaruje w środku odrobiną oliwy, dodaje zioła (oregano, prowansalskie albo rozmaryn), zawijam w folie aluminiowa i pieke 30 minut, nastepnie odwijam i pieke jeszcze 10-15 minut, dodaje sosik jogurtowo-czosnkowy. mniam.
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
8 marca 2011, 18:45
Zdecydowanie podgotować. Jak wrzucisz surowe to będą Ci się strasznie długo piekły.
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 22630
8 marca 2011, 22:31
Ugotowalam :) przyprawilam, pieka sie :)))))))
z sosu zrezygnowalam :)