Temat: Pieczone ziemniaki

Cześć Kobietki.

 

Doradźcie mi proszę w sprawie pieczenia ziemniaków w piekarniku.

 

Chodzi mi konkretnie o to, czy mam je przyprawić i surowe włożyć do piekarnika, czy lepiej będzie przed upieczeniem - ugotować ???

Pasek wagi
Ja zawsze surowe wkładałam do piekarnika. Przypruszone ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli. Do tego sosik jogurtowy. Mniam ;)

Sosik.. hmmm ;) musze pomyslec?

 

A co byscie doradzily? Bo chce narzeczonemu z okazji Dnia Kobiet (hahahaha ;) to rewanz za niespodzianke ktora mnie czeka wieczorem ;p) zrobic kolacje : pieczone ziemniaczki, mizeria i piers z kurczaka z zapiekanym serem i przyprawami....... pasuje? A ten sos bedzie pasował??

Pasek wagi
Ja kroję surowe ziemniaki w ćwiartki, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję oliwę z oliwek, majeranek, trochę soli i paprykę słodką. 220 stopni, 60minut - może trzeba długo czekać, ale są pyszne ;))
ja do jakiegokolwiek mieśa uwielbiam sos tzatziki :) kocham go
Ja wkładam zawsze SUROWE!
pryskam oliwą, sypię przyprawy (najlepiej do kurczaka ;p ) i do piekarnika,
z tym, że surowe pieką się dłużej, - do pół godziny.
wg mnie jeśli mizeria to już bez tego sosu, bo jeszcze masz kurczaka z serem i ziolami...i ziemniaczki tez jakimis ziolami pewnie posypiesz zeby byly dobre i wyraziste...wiec zrezygnuj z sosu bo za duzo bedzie wszystkiego :) ale mi smaka narobilas! ;)
Ja kroję ziemniaki w ćwiartki, podgotowuję jakieś 10 minut, później przerzucam na blachę, skrapiam oliwą i posypuję tym, co mam pod ręką: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką słodką/cayenne, przyprawą do ziemniaków/grilla/kurczaka/kebaba itd.

Ja nacinam surowe ziemniaki w skórce, smaruje w środku odrobiną oliwy, dodaje zioła (oregano, prowansalskie albo rozmaryn), zawijam w folie aluminiowa i pieke 30 minut, nastepnie odwijam i pieke jeszcze 10-15 minut, dodaje sosik jogurtowo-czosnkowy. mniam.

Zdecydowanie podgotować. Jak wrzucisz surowe to będą Ci się strasznie długo piekły.

Ugotowalam :) przyprawilam, pieka sie :)))))))

 

z sosu zrezygnowalam :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.