1 marca 2011, 18:33
Witam, macie jakieś ciekawe pomysły na zdrowe i dietetyczne przyrządzenie piersi z kurczaka?
Nie mogę ich przyrządzić na oliwie z oliwek, bo się skończyła i mam tylko olej roślinny w domu :/.
Zgodnie z książeczką "Wiem, ile jem" opracowane przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, które dostałam od dietetyczki - pisze, że Kurczak, mięso z piersi bez skóry zawiera 99 kcal/100g.
A więc, jakieś zdrowe pomysły :)?
1 marca 2011, 18:35
Jeśli masz parowar/wkładkę do garnka, to kurczak na parze, ja uwielbiam ;)
- Dołączył: 2010-10-03
- Miasto: Leżajsk
- Liczba postów: 843
1 marca 2011, 18:38
ja dzisiaj jadlam piers z kuczaka, posypana ziołami prowansalskimi z groszkiem ;) jak nie bierzesz pod uwage ig to mozesz sobie jeszcze dodac makaron pelnoziarnisty, kukurydze, fasolke czerwona i odrobine majonezu light i wyjdzie taka pyszna salatka, moja ulubiona ;)
- Dołączył: 2010-10-03
- Miasto: Leżajsk
- Liczba postów: 843
1 marca 2011, 18:38
ja dzisiaj jadlam piers z kuczaka, posypana ziołami prowansalskimi z groszkiem ;) jak nie bierzesz pod uwage ig to mozesz sobie jeszcze dodac makaron pelnoziarnisty, kukurydze, fasolke czerwona i odrobine majonezu light i wyjdzie taka pyszna salatka, moja ulubiona ;)
- Dołączył: 2009-05-31
- Miasto: Happiness
- Liczba postów: 3525
1 marca 2011, 18:39
Jeśli masz suszone śliwki to ja robię sobie taką roladkę z 3 suszonymi śliwkami + przyprawy i gotuję na parze.
Jeśli masz patelnię teflonową to możesz bez tłuszczu usmażyć :)
Olej roślinny przecież nie jest zły.
- Dołączył: 2011-01-19
- Miasto: Krems
- Liczba postów: 942
1 marca 2011, 18:39
Piers z kurczaka najlepiej smakuje mi tak przyrzadzona:
kroje piers w dosc spora kostke, przyprawiam sola, pieprzem i jakas inna przyprawa np. curry albo oregano. Patelnie podgrzewam, na serwetke wylewam olej - oliwe i nacieram patelnie. Wykladam na nia kawalki piersi, tak aby kazdy lezal oddzielnie. Jak sie zarumieni to przewracam na druga strone. Jem z sosem jogurtowo czosknkowym, albo szypiorkowym.
- Dołączył: 2009-05-31
- Miasto: Happiness
- Liczba postów: 3525
1 marca 2011, 18:41
> Piers z kurczaka najlepiej smakuje mi tak
> przyrzadzona:kroje piers w dosc spora kostke,
> przyprawiam sola, pieprzem i jakas inna przyprawa
> np. curry albo oregano. Patelnie podgrzewam, na
> serwetke wylewam olej - oliwe i nacieram patelnie.
> Wykladam na nia kawalki piersi, tak aby kazdy
> lezal oddzielnie. Jak sie zarumieni to przewracam
> na druga strone. Jem z sosem jogurtowo
> czosknkowym, albo szypiorkowym.
Ja też tak lubię :) To mięcho wtedy smakuje trochę jak kebabowe :D
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 8112
1 marca 2011, 18:41
panierowana w pokruszonych platkach kukurydzianych i pieczona w piekarniku ok.20 min
1 marca 2011, 18:48
No, ciekawe pomysły :).
Owszem, olej roślinny nie jest zły, ale chwilowo muszę go ograniczać.
@aschia, też tak lubię, chyba sobie tak przyrządzę na kolację. Masz może przepis na sos, czy kupujesz gotowca?
@zacieszona, chyba takiego w domu nie posiadam, aczkolwiek nie do końca znam asortyment kuchni mamy :P
@mysiaaaa, tak mam teflonowe, ale czy na pewno się nie przypali/przyczepi itp? Dobra, spróbuję :P
- Dołączył: 2009-05-31
- Miasto: Happiness
- Liczba postów: 3525
1 marca 2011, 18:50
Ja czasem smażę na wodzie:D
Na suchej teflonowej najpierw się trochę podpiecze ten kurczak (na małym ogniu) a potem podlej wodą i będzie się w sumie dusić no :)
Edytowany przez mysiaaaa 1 marca 2011, 18:51