1 marca 2011, 16:37
Co wolicie, wybieracie, jakie i dlaczego ?? :)) co jest lepsze ???
- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 542
1 marca 2011, 17:07
Crunchy oczywiscie ma duzo cukrow blaah blaahh blahh ; d ale bardziej wolisz jesli musli to jedz to jesli crunchy to jedz to ;p albo raz zjedz to a nastepnym razem to ;) polecam ci tez samemu sb zrobic taka mieszanka : platki owsiane:+bakalie(rodzynki.orzechy,morele)itp + mozna tez dodac jakies swierze jablko :) wsumie wszystko mozesz dodac na co masz ochote :)
1 marca 2011, 17:10
oj dziekuje wam kochane :))
1 marca 2011, 17:15
A mi ktoś pisał że Crunchy jest zdrowsze.
![]()
Najlepiej samemu muesli zrobić
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 marca 2011, 17:25
Granola
450 g
płatków owsianych
150 g ziaren
słonecznika
150 g ziaren
sezamu
250 g
migdałów w całości
1/2 szkl.
zarodków pszennych
1/2 szkl.
otrębów pszennych
1/2 szkl.
otrębów owsianych
1/2 szkl.
siemienia lnianego
1 łyżeczka
imbru
2 łyżeczki
cynamonu
100 g
brązowego cukru (muscovado)
1 łyżeczka
soli
2 jabłka
starte na tarce
150 g miodu
2 łyżki
oliwy z oliwek
300 g
rodzynek
Wrzucić wszystkie suche składniki do miski oprócz rodzynek. Wymieszać
dokładnie. Dodać miód i oliwę. Wymieszać wszystko jeszcze raz tak żeby miód
pokrył wszystkie ziarna. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i
piec ok. 50 min. w temperaturze 170 st. C. Od czasu do czasu mieszając żeby nic
się nie przypaliło. Na koniec do wystygniętego gralnoli dodać rodzynki. Trzymać
w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dobre z
mlekiem, sokiem, jogurtem i bez niczego;)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 marca 2011, 17:25
Granola z
rodzynkami
Składniki
Płatki jęczmienne: 2
szklanki
Wiórki kokosowe: 1/2
szklanki
Mielone migdały: 1/2
szklanki
Nasiona słonecznika: 1/2
szklanki
Rodzynki: 1/2 szklanki
Sezam: 1/4 szklanki
Miód: 1/2 szklanki
Olej roślinny: 70
mililitrów
Sposób przygotowania
- Formę do ciasta smarujemy
olejem.
- Wszystkie składniki wrzucamy do
miski i dokładni mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do
formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 20 minut.
- Po upływie tego czasu mieszamy
i pieczemy kolejne 15 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
- Po wyjęciu z piekarnika
przekładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto kruszymy i
przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 2 tygodni. Granolę
podajemy na śniadania do mleka lub spożywamy jako przekąskę.
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
1 marca 2011, 17:26
crunchy - poczytajcie na opakowaniu. mnostwo chemii, jakis siarczanow, dodatkowo dosladzane
muesli lepsze - szczegolnie somodzielnie zrobione, wtedy jest jeszcze wg Twojego gustu
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 marca 2011, 17:27
ja jednak preferuję owsianki:) przeróżne płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne,żytnie) + otręby (owsiane, pszenne, żytnie), zarodki pszenne + mleko/jogurt/serek wiejski + zmiksowany owoc + bakalie, orzechy
- Dołączył: 2010-11-26
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5105
1 marca 2011, 17:41
crunchy jest dobre ale o wiele bardziej kaloryczne niż normalne musli :)
ja najbardziej lubie otręby z suszoną żurawiną :)
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
1 marca 2011, 18:05
> crunchy jest dobre ale o wiele bardziej kaloryczne
> niż normalne musli :) ja najbardziej lubie otręby
> z suszoną żurawiną :)
To crunchy,ktorego zdjecie wstawilam ma 416kcal na 100g wiec mniej niz musli z Dr.Oetkera"Vitalis".I jest zrobione z naturalnych skladnikow(zawsze studiuje dokladnie etykiete zanim wrzuce produkt do koszyka).
1 marca 2011, 18:25
oglądałam kiedyś program o odchudzaniu i tam dietetyczka wspominała, że lepiej komponować samemu musli, a jak nie ma takiej możliwości to kupić takie, żeby wszystkie składniki były od siebie oddzielone i nie świeciły się, tzn. nie były pokryte warstwą lukru/cukru czy kij cie tam wie :-D wcinaj otręby,o