Temat: Musli czy crunchy ??

Co wolicie, wybieracie, jakie i dlaczego ?? :)) co jest lepsze ???
Crunchy oczywiscie ma duzo cukrow blaah blaahh blahh ; d ale bardziej wolisz jesli musli to jedz to jesli crunchy to jedz to ;p albo raz zjedz to a nastepnym razem to ;) polecam ci tez samemu sb zrobic taka mieszanka : platki owsiane:+bakalie(rodzynki.orzechy,morele)itp + mozna tez dodac jakies swierze jablko :) wsumie wszystko mozesz dodac na co masz ochote :)
oj dziekuje wam kochane :))
A mi ktoś pisał że Crunchy jest zdrowsze. 
Najlepiej samemu muesli zrobić 

Granola

450 g płatków owsianych
150 g ziaren słonecznika
150 g ziaren sezamu
250 g migdałów w całości
1/2 szkl. zarodków pszennych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. otrębów owsianych
1/2 szkl. siemienia lnianego
1 łyżeczka imbru
2 łyżeczki cynamonu 
100 g brązowego cukru (muscovado)
1 łyżeczka soli
2 jabłka starte na tarce 
150 g miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g rodzynek

Wrzucić wszystkie suche składniki do miski oprócz rodzynek. Wymieszać dokładnie. Dodać miód i oliwę. Wymieszać wszystko jeszcze raz tak żeby miód pokrył wszystkie ziarna. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 50 min. w temperaturze 170 st. C. Od czasu do czasu mieszając żeby nic się nie przypaliło. Na koniec do wystygniętego gralnoli dodać rodzynki. Trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dobre z mlekiem, sokiem, jogurtem i bez niczego;)

Granola z rodzynkami

Składniki

Płatki jęczmienne: 2 szklanki

Wiórki kokosowe: 1/2 szklanki

Mielone migdały: 1/2 szklanki

Nasiona słonecznika: 1/2 szklanki

Rodzynki: 1/2 szklanki

Sezam: 1/4 szklanki

Miód: 1/2 szklanki

Olej roślinny: 70 mililitrów

Sposób przygotowania

  1. Formę do ciasta smarujemy olejem.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładni mieszamy.
  3. Powstałą masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy 20 minut.
  5. Po upływie tego czasu mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
  6. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia.
  7. Ostudzone ciasto kruszymy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 2 tygodni. Granolę podajemy na śniadania do mleka lub spożywamy jako przekąskę.

 

crunchy - poczytajcie na opakowaniu. mnostwo chemii, jakis siarczanow, dodatkowo dosladzane
muesli lepsze - szczegolnie somodzielnie zrobione, wtedy jest jeszcze wg Twojego gustu
Pasek wagi
ja  jednak preferuję owsianki:) przeróżne płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne,żytnie) + otręby (owsiane, pszenne, żytnie), zarodki pszenne + mleko/jogurt/serek wiejski + zmiksowany owoc + bakalie, orzechy
crunchy jest dobre ale o wiele bardziej kaloryczne niż normalne musli :)
ja najbardziej lubie otręby z suszoną żurawiną :)
> crunchy jest dobre ale o wiele bardziej kaloryczne
> niż normalne musli :) ja najbardziej lubie otręby
> z suszoną żurawiną :)
To crunchy,ktorego zdjecie wstawilam ma 416kcal na 100g wiec mniej niz musli z Dr.Oetkera"Vitalis".I jest zrobione z naturalnych skladnikow(zawsze studiuje dokladnie etykiete zanim wrzuce produkt do koszyka).
Pasek wagi
oglądałam kiedyś program o odchudzaniu i tam dietetyczka wspominała, że lepiej komponować samemu musli, a jak nie ma takiej możliwości to kupić takie, żeby wszystkie składniki były od siebie oddzielone i nie świeciły się, tzn. nie były pokryte warstwą lukru/cukru czy kij cie tam wie :-D wcinaj otręby,o

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.