Temat: Jaki chleb wybrać do diety?

Kochane Vitaljki. Mam do Was pytanie... otóż nie wiem jaki chleb jeść przy diecie. Poradźcie mi proszę, jaki chleb jest najzdrowszy,najlepszy,mało kaloryczny. Jadłam graham,ale nie wiem czy to dobrze.
nie musisz do razu sie na mnie wydzierac, jakbym nei wiem, co ci zrobila, opanuj sie troche.. 

Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (56 %), woda, otręby pszenne (5 %), sól, błonnik owsiany, drożdże.
sklad chleba mestemacher

Składniki: mąka żytnia (mąka żytnia razowa typ 2000 - 18%), woda, ziarno żyta, siemię lniane, ziarno słonecznika (6,5%), sól kamienna, ekstrakt słodowy ciemny, drożdże, ocet, suchy kwas piekarski 

sklad chleba schulstad fitness style ze słonecznikiem.

gdzie masz tu make pszenna?
> nie musisz do razu sie na mnie wydzierac, jakbym
> nei wiem, co ci zrobila, opanuj sie

Jestem opanowany. W Internecie WIELKIE LITERY OZNACZAJĄ KRZYK. Nie wiedziałaś? A co do przykładów: tych foliowanych wynalazków nie odważyłbym się nazwać chlebem...

Całkiem możliwe, że jest tam sama mąka żytnia ;) Kromeczki rozpadają się po krótkim czasie po otwarciu. Wyrośniętymi też bym ich nie nazwała ;)

Nie wiem jak się produkuje taki "foliowany chleb", ale zakładam, że skoro o tym nie wspomnieli to nie ma tam konserwantów. Zamknięcie próżniowe czy jak.. w sumie to ciekawa sprawa, chętnie bym się dowiedziała jak to jest, bo lubię taki chleb czasem zjeść.


Smopi, może i jesteś opanowany, ale piszesz w sposób.. no niemiły ;) A chyba nie warto się spinać o to, że ktoś się myli ;)

Pasek wagi
Razowy, graham, generalnie wszystkie ciemne :)
> Smopi, może i jesteś
> opanowany, ale piszesz w sposób.. no niemiły ;) A
> chyba nie warto się spinać o to, że ktoś się myli
> ;)

Hmmm, nie chciałem być niemiły. Jeżeli tak wyszło i ktoś (w szczególności Maaartyna) poczuł się urażony to przepraszam
Właściwie to też się zastanawiam który chleb jest najlepszy zazwyczaj jadłam z schulstad albo mestemacher i oskroba. Jadłam też chleb orkiszowy, graham, razowy z biedronki, mieszany z biedronki, pieczywo z ziarnami mieszane. Z tych pakowanych chlebków to jadłam musli, razowy, żytni z soją itd.
Warto jeść te chlebki z Oskroby, Schulstad czy Mestermacher ?
żytni razowy, orkiszowy, graham
moim zdaniem nie warto jeść pakowanych, lepszy taki z piekarni z jak najkrótsza listą składników

smopi napisał(a):

> nie mowilam o chlebie graham, mowilam o chlebie> zytnim.. Ja też mówiłem o chlebie żytnim razowym który ZAWSZE zawiera mąkę pszenną. Pogadaj z kimś kto piecze chleb to Ci powie co się stanie gdy użyjesz tylko mąki żytniej.

Moja mama jest piekarzem - masz racje w pelni popieram! Nie ma chleba razowego/Grahama czy zytniego bez maki pszennej. Wazne jest z jakiego ta maka jest przemialu i jaki jest stosunek do tej mąki do odpowiednio mąki razowej/zytniej. Chodzi o konsystencje chleba. Trzeba nadac odpowiednia , bo po prostu sie nie upiecze.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.