27 lutego 2011, 17:44
Kochane Vitaljki. Mam do Was pytanie... otóż nie wiem jaki chleb jeść przy diecie. Poradźcie mi proszę, jaki chleb jest najzdrowszy,najlepszy,mało kaloryczny. Jadłam graham,ale nie wiem czy to dobrze.
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
27 lutego 2011, 18:15
nie musisz do razu sie na mnie wydzierac, jakbym nei wiem, co ci zrobila, opanuj sie troche..
Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (56 %), woda, otręby pszenne (5 %), sól, błonnik owsiany, drożdże.
sklad chleba mestemacher
Składniki: mąka żytnia (mąka żytnia razowa typ 2000 - 18%), woda, ziarno żyta, siemię lniane, ziarno słonecznika (6,5%), sól kamienna, ekstrakt słodowy ciemny, drożdże, ocet, suchy kwas piekarski
sklad chleba schulstad fitness style ze słonecznikiem.
gdzie masz tu make pszenna?
- Dołączył: 2010-05-13
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 283
27 lutego 2011, 18:21
> nie musisz do razu sie na mnie wydzierac, jakbym
> nei wiem, co ci zrobila, opanuj sie
Jestem opanowany. W Internecie WIELKIE LITERY OZNACZAJĄ KRZYK. Nie wiedziałaś? A co do przykładów: tych foliowanych wynalazków nie odważyłbym się nazwać chlebem...
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
27 lutego 2011, 18:41
Całkiem możliwe, że jest tam sama mąka żytnia ;) Kromeczki rozpadają się po krótkim czasie po otwarciu. Wyrośniętymi też bym ich nie nazwała ;)
Nie wiem jak się produkuje taki "foliowany chleb", ale zakładam, że skoro o tym nie wspomnieli to nie ma tam konserwantów. Zamknięcie próżniowe czy jak.. w sumie to ciekawa sprawa, chętnie bym się dowiedziała jak to jest, bo lubię taki chleb czasem zjeść.
Smopi, może i jesteś opanowany, ale piszesz w sposób.. no niemiły ;) A chyba nie warto się spinać o to, że ktoś się myli ;)
Edytowany przez stripped 27 lutego 2011, 18:42
- Dołączył: 2010-12-20
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 1360
27 lutego 2011, 18:43
Razowy, graham, generalnie wszystkie ciemne :)
- Dołączył: 2010-05-13
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 283
27 lutego 2011, 18:48
> Smopi, może i jesteś
> opanowany, ale piszesz w sposób.. no niemiły ;) A
> chyba nie warto się spinać o to, że ktoś się myli
> ;)
Hmmm, nie chciałem być niemiły. Jeżeli tak wyszło i ktoś (w szczególności
Maaartyna) poczuł się urażony to przepraszam
27 lutego 2011, 19:06
Właściwie to też się zastanawiam który chleb jest najlepszy zazwyczaj jadłam z schulstad albo mestemacher i oskroba. Jadłam też chleb orkiszowy, graham, razowy z biedronki, mieszany z biedronki, pieczywo z ziarnami mieszane. Z tych pakowanych chlebków to jadłam musli, razowy, żytni z soją itd.
Warto jeść te chlebki z Oskroby, Schulstad czy Mestermacher ?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 lutego 2011, 11:38
żytni razowy, orkiszowy, graham
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 lutego 2011, 11:59
moim zdaniem nie warto jeść pakowanych, lepszy taki z piekarni z jak najkrótsza listą składników
- Dołączył: 2013-10-25
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 84
12 kwietnia 2014, 11:30
smopi napisał(a):
> nie mowilam o chlebie graham, mowilam o chlebie> zytnim.. Ja też mówiłem o chlebie żytnim razowym który ZAWSZE zawiera mąkę pszenną. Pogadaj z kimś kto piecze chleb to Ci powie co się stanie gdy użyjesz tylko mąki żytniej.
Moja mama jest piekarzem - masz racje w pelni popieram! Nie ma chleba razowego/Grahama czy zytniego bez maki pszennej. Wazne jest z jakiego ta maka jest przemialu i jaki jest stosunek do tej mąki do odpowiednio mąki razowej/zytniej. Chodzi o konsystencje chleba. Trzeba nadac odpowiednia , bo po prostu sie nie upiecze.