27 lutego 2011, 17:44
Kochane Vitaljki. Mam do Was pytanie... otóż nie wiem jaki chleb jeść przy diecie. Poradźcie mi proszę, jaki chleb jest najzdrowszy,najlepszy,mało kaloryczny. Jadłam graham,ale nie wiem czy to dobrze.
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
27 lutego 2011, 17:52
graham, jak najbardziej, razowy oraz orkiszowy - ale zeby to byl prawdziwy, a nie jakis barwiony karmelami, czy czym podobnym. Jak kupujesz w piekarni, to zwroc uwage na etykiete, jesli bedzie maka pszenna, to go nie kupuj. Osobiscie polecam chleby pakowane - schulstad fitness style, jest bardzo dobry, dostepny z soja, ziarnami, slonecznikiem, sliwka, anansem, i chleb firmy benus - mestemacher, ale tylko w czerwonym i zielonym opakowaniu, oraz ze sliwka, bo tylko w nich nie ma maki pszennej. ;)
- Dołączył: 2010-11-04
- Miasto: Dubaj
- Liczba postów: 5318
27 lutego 2011, 17:52
Pełnoziarnisty lub mieszany byłby najlepszy. ;-) Podażaj w stronę pieczywa ciemnego, może chleb i błuki IG? ;>
- Dołączył: 2006-04-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 193
27 lutego 2011, 17:55
ja jem chleb z otrębów, co prawda z diety proteinowej, ale myślę że nada się do każdej innej :)
- Dołączył: 2010-05-13
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 283
27 lutego 2011, 17:55
Graham jest dobry + oczywiście razowy. Równie ważna jest jakość chleba - trzeba trochę powybrzydzać i poszukać. Razowy najlepiej na zakwasie. Unikaj wszystkich wypieków supermarketowych, chleba w folii oraz "razowców" które kolor zawdzięczają karmelowi. Nie polecam również wszelkiego pieczywa chrupkiego czy ryżowego.
- Dołączył: 2010-05-13
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 283
27 lutego 2011, 17:58
> Jak kupujesz w
> piekarni, to zwroc uwage na etykiete, jesli bedzie
> maka pszenna, to go nie kupuj.
Co za bzdury piszesz. Chleb graham to jest chleb pszenny tylko, że mąka jest z grubego przemiału:
http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_Grahama Poza tym w chlebie razowym też MUSI być pewien procent mąki pszennej (na ogół 1:3) bo inaczej chleb nie urośnie.
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
27 lutego 2011, 17:59
nie mowilam o chlebie graham, mowilam o chlebie zytnim..
27 lutego 2011, 18:02
ogólnie ciemne pieczywo :>
- Dołączył: 2010-05-13
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 283
27 lutego 2011, 18:02
> nie mowilam o chlebie graham, mowilam o chlebie
> zytnim..
Ja też mówiłem o chlebie żytnim razowym który ZAWSZE zawiera mąkę pszenną. Pogadaj z kimś kto piecze chleb to Ci powie co się stanie gdy użyjesz tylko mąki żytniej.
Edytowany przez smopi 27 lutego 2011, 18:03
27 lutego 2011, 18:04
dzięki dziewczyny :) także zostanę przy razowym i grahamku, oczywiście będę jeszcze próbowała innych, aby dietę urozmaicić. wielkie dzięki :)