Temat: "zdrowe" parowańce?

chciałabym pierwszy raz zrobić sobie parowańce (lub inaczej pampuchy) bo nigdy ich nie jadłam... problem w tym, że przepis wymaga bardzo dużo mąki - czy mogę użyć razowej mąki, nie rozlecą się? może któraś z was jakoś zmieniała klasyczny przepis na te kluchy?

czy jeśli zrobiłabym je ze składników:

1,5 szklanki razowej mąki, jajko, pół szklanki mleka, 1,5 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju ryżowego) + cukier do drożdży

to "wyszłyby"?

Proszę? 300 gram, czyli 30 dekagramów na JEDNĄ bułeczkę?
zrobiłam z mąki pełne ziarno - wyszło gówn ....
ani nie urosły ani smaku za dobrego nie było.

żeby zrobić parowańce potrzebna jest mąka pszenna (ja robię bez jajka - nie potrzebne)
wyrabiam ciasto z mąki, mleka, oliwy, drożdży i cukru.
sęk w tym, żeby te ciasto poleżało przynajmniej 3 godziny! a potem odrywać po kawałku
(nie zagniatać drugi raz!!!) i nadziewać, najlepsze są z jagodami / dżemem jagodowym.





jaacie wyglądają przepysznie!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.