27 lutego 2011, 15:02
chciałabym pierwszy raz zrobić sobie parowańce (lub inaczej pampuchy) bo nigdy ich nie jadłam... problem w tym, że przepis wymaga bardzo dużo mąki - czy mogę użyć razowej mąki, nie rozlecą się? może któraś z was jakoś zmieniała klasyczny przepis na te kluchy?
czy jeśli zrobiłabym je ze składników:
1,5 szklanki razowej mąki, jajko, pół szklanki mleka, 1,5 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju ryżowego) + cukier do drożdży
to "wyszłyby"?
27 lutego 2011, 15:08
Moja mama zawsze miesza razową z pszenną.
- Dołączył: 2011-01-15
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 762
27 lutego 2011, 15:10
u mnie mama tylko z pszennej robi, ale możesz spróbować tak jak PeggyBrown napisała, pomieszaj maki. bo z samej razowej to nie wiem czy smaczne wyjdzie..
27 lutego 2011, 15:11
cała sztuka polega na tym ze maja byc leciutkie jak puch, napowietrzone i delikatne
zobacz na te kupne- jakie one sa gliniaste i ciezkie
tez myslałam jakby je tu ,,odchudzic" poniewaz w moim domu ten przepis z dziada na pradziada przechodzi- moja Babcia i Mama robia najwspanialsze na swiecie ale sekret tkwi...w białej mace, niestety
razowa jest za ciezka- nie urosna tak;/
27 lutego 2011, 15:12
ahh no właśnie.. widzicie, u mnie się nigdy w domu nie robiło takich klusek, dlatego nie mam pojęcia, kupnych też nigdy nie jadłam! może spróbuje metodą prób i błędów
27 lutego 2011, 15:15
moze tak jak radzi peggy brown-mieszaj zwykła make z np. pełnoziarnista zytnia, dodaj otreby
juz nie o kcal chodzi ale o to zeby one Cie syciły na dłuugi czas a nie zeby zaraz byc głodnym
produkty z białej maki krotko syca
chociaz powiem Ci ze jak je ostatnio zjadłam,(na zwykłej mace) 2 sztuki a na sztuke licze 300kcal i do tego koktaj jagodowy o obzarłam sie na długo.
Edytowany przez CandyFloss22 27 lutego 2011, 15:15
- Dołączył: 2011-02-17
- Miasto:
- Liczba postów: 2364
27 lutego 2011, 15:19
hej ;) ja dzisiaj zrobiłam parowiańce i to ze zwykłej mąki pszennej. Dokładnie policzyłam kcal poszczególnych składników, a potem podzieliłam przez 20 - bo tyle ich wyszło. I jedna 'bułeczka' miała ok150 kcal :) a nie 300:)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
27 lutego 2011, 15:36
220kcal/100g, moja Teściowa robi z białej maki, malutkie i na 100g weszło ich aż 5 :) najadłam się 3,ale do tego było mięsko, surówki i inne warzywa
a co do eksperymentowania, to zmieszałabym po połowie mąi pszennej i żytniej pełoz.
27 lutego 2011, 15:43
. Dokładnie policzyłam kcal
> poszczególnych składników, a potem podzieliłam
> przez 20 - bo tyle ich wyszło. I jedna 'bułeczka'
> miała ok150 kcal :) a nie 300:)
widzisz, ja ich nie robie tylko moja Mama wiec trudno zebym liczyła jej składniki i dzieliła przez liczbe klusek
![]()
Tylkoze ona robi duze, takie 200-300 gramowe
27 lutego 2011, 16:36
z ciekawości sprawdziłam ile mają te ze sklepu - 380 kcal na 3 naprawde duże sztuki.. czyli ok. 130 na kluche, może po prostu kupię je sobie i zjem na śniadanie z musem :D
Edytowany przez czarnolinka 27 lutego 2011, 16:48