Temat: Pieczywo - jak ograniczyć?

Szukam pomysłu jak poradzić sobie z nadmiernym zjadaniem pieczywa?
Chiciałabym przejść na pierwszą fazę south beach, ale jest jedno, czego nie jestem w stanie się wyrzec... świeże, mięciutkie, pachnące pieczywo - bułki, bułeczki, chlebki itd. Czasami nie mogę się wprost opanować i objadam się chlebem, czasami potrafię na raz zjeść pół bochenka albo kilka bułek :/
Jak sprawić, żeby wystarczyła jedna kromka na posiłek (tak na dobry początek)?
Jedz chleb chrupki żytni, jeden chlebek ma 25,6 kcal.
ja jem pieczywo chrupkie,wafle ryzowe .. zadnego chleba ani bulek mimo tego ze tez lubie ;p od czasu do czasu chleb ale tylko i wylącznie razowy ;p . Sproboj, z czasem sie przyzwyczaisz
Chleb 100% zytni, zjadam 4 kromki dziennie i to wystarcza. Im starszy tym bardziej zapycha. pozdrawiam
Pasek wagi
Jedna taka najzwyklejsza kajzerka, co jak sie wchodzi do marketu to zapachem powala, mimo iz to sama chemia ... ma tyle kcal co 2,5 kromki chleba zytniego. A pake takich bulek jak sa cieple mozna wpalaszowac bez wiekszych problemow do tego maselko i robi sie z jednego posilku kcal jak za trzy dni :) pozdrawiam
Pasek wagi
kupuj "ciężki" chleb, żadne tam deseczki czy ryżowe coś tam, bo tym się nie najesz-zapchasz.
najlepszy do zapchania jest ciemny razowy z ziarnami, na prawdziwym zakwasie
Pasek wagi
Ja też zaczynałam od chlebków wasa:) Później zaczęłam jeść ciemny. Pomogło ;d 
Jeśli masz możliwość to kupuj sobie chleb na wagę Ja mieszkam sama z mamą i mały bochenek to zdecydowanie za dużo, więc kupujemy razowiec na wagę. Będziesz miała mniej w domu będziesz mniej jadła.
Żytni na zakwasie. Pyszny, zdrowy i sycący. Jedna kromka ma tyle kcal co 2-3 kromeczki chrupkiego pseudopieczywa.
Ja też nie mogę zrezygnować z chleba i bułek, ale staram się ograniczać. Wiem, że żytni jest najzdrowszy i w ogóle, ale mi nie smakuje ;(

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.