Temat: ilość posiłków

wiem, ze powinno się zjadać około 5 posiłków w ciągu dnia.... co 3 godz, ale ja tak nie potrafię:( mimo, ze wszystko sobie rozpisałam:(

czy to będzie duży problem przy odchudzaniu jak zjem ich 3? ewentualnie 4 (rzadko)?

i czy posiłkiem mogę nazwać np. jabłko, czy 2 mandarynki?
Ja jem 4 posiłki dziennie co 3 godz, a jedno jabłko to za mało na jeden posiłek zwłaszcza na śniadanie czy obiad

napewno nie mozesz jablka czy mandarynki nazwac posiłkiem, co do ilosci prawidłowo by bylo 5 ale 3 tez moze byc

np.

8.00 grahamka z wędliną i warzywem / twarożkiem
11.00 owoc
14.00 owoc
17.00-18.00 ziemniaki, pierś z kurczaka/ryba, surówka / zupa / spaghetti (itp) (jem ryz, ziemniak i makarony - chce ograniczyć ich ilości)
20.00 szklanka kefiru z garścią płatków z błonnikiem

to by było dobrze?
Ja bym jednego jabłka czy dwóch mandarynek posiłkiem nie nazwała, raczej przekąską. ale jeżeli zjesz w ciągu dnia 3 większe posiłki i między nimi takie przekąski, to myślę, że będzie ok.

Edit: trochę bym dodała czegoś bardziej wartościowego między śniadaniem a obiadem, bo trochę ubogi ten twój jadłospis mi się wydaje. Śniadanie, obiad i kolacja ok.
czy na takiej diecie mogę schudnąć?
Pewnie jest to możliwe, ale to zależy też od tego, ile chcesz schudnąć. Wydaje mi się, że jest tam trochę mało kalorii, a to mocno spowalnia metabolizm, ale może to tylko moje wrażenie. No i dodałabym jeszcze coś bardziej wartościowego między śniadaniem a obiadem!
ale co to znaczy "coś bardziej wartościowego"?

coś bardziej wartościowego, czyli mięzy śniadaniem a obiadem powinno wpaść coś więcej niż same owoce. owoc to nie posiłek. zjedz sobie np. jogurt +owoc na drugie śniadanie, a nie tylko owoc. albo serek wiejski z warzywami i do tego możesz zjeść owoc jak najbardziej, ale traktuj go jako przekąskę a nie jako posiłek:)
tylko, ze w tedy mogę mieć za dużą ilość kcal?:(

8.00- 300
11.00- 200
12.00- 100
17.00-18.00- 500
20.00- 200

tak będzie dobrze?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.