- Dołączył: 2011-01-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2176
24 lutego 2011, 11:55
Mam pytanie. Bo kupiłam sobie wczoraj puszke tuńczyka, ale najzupełniej nie mam pojęcia z czym i do czego go jeść, oraz w jakich ilościach. Czytając pamiętniki vitalijek widziałam w menu tuńczyka ale nie zwracałam uwagi na połączenia. Czy może ktoś mi pomóc/doradzić?
- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 542
24 lutego 2011, 13:37
tez mozesz sb zrobic spaghetti z tunczykiem :) dobrze smakuje polecam !
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
24 lutego 2011, 14:01
![]()
Składniki (na ok 25 "dysków"):
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
![]()
Tuńczyk
dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby
masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i
przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i
zmniejszyć gaz. Z masy formowac małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko
przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero,
kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą
stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania
wody i nabrania złotego koloru.
![]()
Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
24 lutego 2011, 14:03
makaron pełne ziarno + sos z tuńczyka, czosnku i pomidorów z puszki
sałatka: sałata lodowa, jajko, tuńczyk, papryka, kukurydza, cebulka
tuńczyk z twarogiem jako pasta
ryż + tuńczyk + jajko + groszek + cebulka + sos jogurtowo-ketchupowy
- Dołączył: 2011-01-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2176
24 lutego 2011, 14:25
dziękuję :) właśnie zrobiłam sobie te placuszki i są pyszne! : )