Temat: Złe nawyki przy jedzeniu

Znalazłam ciekawy artykuł ;)

Trwała utrata wagi zależy przede wszystkim od tego, co kładziemy na talerzu, jednak istotną rolę odgrywa też sam sposób, w jaki jemy. Pozbądź się złych nawyków, a tym samym kilku zbędnych kilogramów.

Złe nawyki żywieniowe trudno jest wyeliminować z dwóch powodów. Po pierwsze, często nie zdajemy sobie z nich sprawy, a po drugie, kształtowały się w nas prawdopodobnie od wczesnego dzieciństwa i nawet jeśli próbujemy je kontrolować, siła przyzwyczajenia często bierze górę.

Najczęstsze błędy, które popełniamy przy stole to:

Rozpraszanie się w trakcie posiłku

W trakcie posiłku często robimy to, czego nie mamy czasu zrobić pracując. Oglądamy telewizję, sortujemy pocztę, przeglądamy gazetę, odpowiadamy na maile i sprawdzamy, co słychać u znajomych na Facebook'u. Skupiając się na czymś innym niż jedzenie, nie zauważamy ile tak naprawdę jemy, a badania wskazują, że pochłaniamy zazwyczaj od 30 do 50 procent jedzenia więcej niż nam się wydaje.

Nowy nawyk: Skup sie wyłącznie na jedzeniu. Niech posiłek stanie się świętością i czasem, który poświęcasz wyłącznie sobie. Koniecznie kontroluj też ilość jedzenia, które kładziesz na talerzu. Nie mów: “Najwyżej nie zjem”. Nawet sie nie obejrzysz, a talerz będzie pusty.

Zbyt szybkie jedzenie

Ile razy słyszeliście „Jedz szybko, bo "wystygnie”? Szczęśliwi ci, których mamy powtarzały „Jedz powoli, żeby się nie zakrztusić”. W badaniu, kobiety, którym kazano jeść szybciej (i w krótszym czasie) zjadały znacznie więcej niż te którym kazano jeść powoli. Powód? Kiedy jemy wolniej, mózg ma więcej czasu na zarejestrowanie uczucia sytości. Kiedy szybko wpychamy w siebie jedzenie, to trochę tak, jakbyśmy przejechali znak stop bez zatrzymania... bo po prostu go nie zauważyliśmy.

Nowy nawyk: Żuj każdy kawałek przynajmniej 15 razy i rób krótkie przerwy przed każdym kolejnym kęsem.

Zjadanie całej porcji

Badania wykazały, że to, ile jemy w trakcie posiłku uwarunkowane jest podświadomą potrzebą „wyczyszczenia” talerza, a nie zaspokojenia głodu. Jedząc, zwracamy zatem uwagę na to, czy talerz jest już pusty zamiast na to, czy wciąż jesteśmy głodni. Z jakiegoś powodu jesteśmy przeświadczeni, że prawidłowy posiłek to pełny talerz i „sprzątniecie” wszystkiego do ostatniego okruszka, a sprawę pogarsza jeszcze fakt, że w ostatnich latach przeciętna średnica talerza wzrosła o 3 centymetry.

Nowy nawyk: Nakładaj niewielkie porcje jedzenia albo zawsze zostawiaj przynajmniej 1/3 tego, co masz na talerzu. W restauracji dziel się posiłkiem z osobą towarzyszącą lub proś o zapakowanie połowy dania zanim zostanie ci podane. Kolejne badania wskazują, że sam zapach i duża ilość jedzenia na talerzu może powodować burczenie w żołądku, nawet jeśli nie jesteśmy głodni.

Picie w trakcie posiłku

Są dwa istotne powody, by unikać picia w trakcie posiłku. Przede wszystkim, płyny powodują rozcieńczanie soków żołądkowych i w efekcie zaburzenia procesów trawiennych. Po drugie, zmiękczają pokarm i ułatwiają przełykanie większych kęsów jedzenia, przez co ogólnie zjadamy więcej i dostarczymy organizmowi większej ilości kalorii.

Nowy nawyk: Pij przed posiłkiem, by wypełnić żołądek i oszukac głód albo 2 godziny po posiłku.

Używanie ogromnych talerzy

Zasada jest prosta, im większy talerz, tym więcej na niego nakładasz, by porcja nie wydała się zbyt mała, a tym samym, by mieć świadomość, że jesz solidny posiłek.

Nowy nawyk: Do obiadu używaj talerzy śniadaniowych. Zjesz mniej, ale ze świadomością, że jedzenia był pełny talerz. Optycznie oszukasz mózg, ale efekty wizualne w obrębie bioder będą jak najbardziej prawdziwe.

Zjadanie szybko i do tego wszystkiego na talerzu. Mamy zawsze gadają "zjedz wszystko bo nie pójdziesz się bawić", a biedny dzieciak wciska w siebie ze łzami w oczach kolejne łyżki, a potem się przyzwyczaja do zjadania wszystkiego.
Pasek wagi
A ja za to nie umiem jeść szybko bo mnie potem boli żołądek.
Za to muszę zjeść wszystko z talerza, czy otwartej paczki czegoś :/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.