- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 lutego 2011, 23:02
23 lutego 2011, 09:38
23 lutego 2011, 12:57
23 lutego 2011, 13:03
Pieczywo razowe- uzyskane z pełnego przemiału
ziarna, zawiera magnez, żelazo, wit. z grupy b. Jest dość ciężkostrawne
ale spośród wszystkich rodzajów pieczywa jest najzdrowsze .Warto dodać ,
że podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się
przeciwutleniacze,jedząc więc pieczywo wraz ze skórką (oczywiście nie
przypaloną) chronimy organizm przed rakiem.
Najpopularniejszymi rodzajami pieczywa razowego jest chleb żytni,
pumpernikiel, graham – z mąki pszennej z pełnego przemiału, pieczywo
mieszane np.pszenno-żytnie z pełnego przemiału ziarna, chleb
wieloziarnisty.
Chleb sitek wypieczony z mąki mieszanej, pszenno-żytniej ale tylko częściowo oczyszczonej.
Pieczywo jasne
To przede wszystkim popularny chleb „biały”. Upieczony z mąki o
wysokim stopniu przemiału, jest bardziej lekkostrawny ale za to o
mniejszej wartości odżywczej w porównaniu z pieczywem razowym. Do
wypieku używa się mąki pszennej, żytniej, mieszanej pszenno-żytniej.
Pieczywo tostowe Wyrób uzyskany z mąki pszennej,
żytniej oczyszczonej, do jego wypieku dodaje sie drożdże. Często zawiera
środki antypleśniowe, ulepszacze, utrwalacze, konserwanty ( należy
uważnie czytać etykietę).
Pieczywo chrupkie Pieczywo z mąki żytniej, pszennej,
mieszanej, kukurydzianej, ryżowej, jest mniej kaloryczne. Bardzo często
zawiera jako dodatek całe ziarna, otręby, a także wodę i spulchniacze.
Pieczywo bezglutenowe często z symbolem przekreślonego
kłosa. Dla osób chorych na celiakię a także uczulonych na gluten.
Wypieczone z mąki nie zawierającej uczulającego glutenu, a więc m.in z
kukurydzy, ryżu, tapioki, gryki, prosa amarantusa. Dodatek różnych
rodzajów skrobi sprawia , że pieczywo to szybko czerstwieje.
Wartość odżywcza pieczywa podnoszą dodatki, które dodawane są zarówno
do pieczywa razowego a także tego bardziej oczyszczonego. Są to np.
nasiona dyni, słonecznika, zioła, sezam, siemię lniane, cebula, oliwki,
rodzynki, śliwki suszone, ziarna soi, orzechy, mak, kminek itp.
Dość często chleb słonecznikowy barwiony jest karmelem przez co „udaje” ciemne razowe pieczywo.