Temat: Bułka biała a ciemna

Hej. Ogólnie mówi sie ze na diecie powinno jeść sie ciemne pieczywo . Ale ostatnio stwierdziłam ze jasne pieczywo jest chyba mniej kaloryczne od ciemnego .. No jak to jest ; > ?
po ciemnym pieczywie nie chce się tak jeść i zawiera więcej błonnika, jasne zawiera tylko śladowe ilości
mnie ciemne pieczywo lepiej syci i na dłużej....na przykład najem się 3 kromkami razowca, a białego chlebka zjadłabym 4-5 i za 2 godziny byłabym głodna
>na mące np razowej,
razowy, to nie rodzaj maki (zboża) tylko sposób w jaki ta maka jest przygotowywana do wypieku

Pieczywo razowe- uzyskane z pełnego przemiału ziarna, zawiera magnez, żelazo, wit. z grupy b. Jest dość ciężkostrawne ale spośród wszystkich rodzajów pieczywa jest najzdrowsze .Warto dodać , że podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze,jedząc więc pieczywo wraz ze skórką (oczywiście nie przypaloną) chronimy organizm przed rakiem.
Najpopularniejszymi rodzajami pieczywa razowego jest chleb żytni, pumpernikiel, graham – z mąki pszennej z pełnego przemiału, pieczywo mieszane np.pszenno-żytnie z pełnego przemiału ziarna, chleb wieloziarnisty.


Chleb sitek wypieczony z mąki mieszanej, pszenno-żytniej ale tylko częściowo oczyszczonej.

Pieczywo jasne
To przede wszystkim popularny chleb „biały”. Upieczony z mąki o wysokim stopniu przemiału, jest bardziej lekkostrawny ale za to o mniejszej wartości odżywczej w porównaniu z pieczywem razowym. Do wypieku używa się mąki pszennej, żytniej, mieszanej pszenno-żytniej.


Pieczywo tostowe Wyrób uzyskany z mąki pszennej, żytniej oczyszczonej, do jego wypieku dodaje sie drożdże. Często zawiera środki antypleśniowe, ulepszacze, utrwalacze, konserwanty ( należy uważnie czytać etykietę).


Pieczywo chrupkie Pieczywo z mąki żytniej, pszennej, mieszanej, kukurydzianej, ryżowej, jest mniej kaloryczne. Bardzo często zawiera jako dodatek całe ziarna, otręby, a także wodę i spulchniacze.


Pieczywo bezglutenowe często z symbolem przekreślonego kłosa. Dla osób chorych na celiakię a także uczulonych na gluten. Wypieczone z mąki nie zawierającej uczulającego glutenu, a więc m.in z kukurydzy, ryżu, tapioki, gryki, prosa amarantusa. Dodatek różnych rodzajów skrobi sprawia , że pieczywo to szybko czerstwieje.

Wartość odżywcza pieczywa podnoszą dodatki, które dodawane są zarówno do pieczywa razowego a także tego bardziej oczyszczonego. Są to np. nasiona dyni, słonecznika, zioła, sezam, siemię lniane, cebula, oliwki, rodzynki, śliwki suszone, ziarna soi, orzechy, mak, kminek itp.
Dość często chleb słonecznikowy barwiony jest karmelem przez co „udaje” ciemne razowe pieczywo.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.