Temat: Bułka biała a ciemna

Hej. Ogólnie mówi sie ze na diecie powinno jeść sie ciemne pieczywo . Ale ostatnio stwierdziłam ze jasne pieczywo jest chyba mniej kaloryczne od ciemnego .. No jak to jest ; > ?
mniej kaloryczne?? od kiedy? ja słyszałąm że ciemne jest mniej kaloryczne.. nigdy nie wgłebiałam się w temat.. więc nie wiele wiem :) chętnie sie dowiem.. i tak zazwyczaj jen jasne bo takie kupujemy 
Ale ciemne pieczywo ma wiecej błonnika i jest pełnoziarniste i pieczone na mące np razowej, orkiszowej itd itd, a białe pieczywo jest na mące pszennej, co podobno jest mniej wartościowa niż inna mąka, tak mi się wydaje
Kaloryczność jasnego i ciemnego pieczywa jest podobna. Na diecie wskazane jest pieczywo pełnoziarniste nie ze względu na kaloryczność, ale na to, że jest zwyczajnie zdrowsze. Poza tym po białym pieczywie szybciej ponownie dopada nas głód, niż po ciemnym.

Przede wszystkim ciemne pieczywo jest zdrowsze

pieczywo pełnoziarniste przedewszystkim co widać otręby albo ziarna jest zalecany,trzeba uważać na chleb ciemny,barwiony jest karmelem i wartością odżywczą nie różni sie od pszennego :)
ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze, poza tym bardziej sycące, gdzies wyczytałam, że 1,5 czy nawet 2 razy bardziej sycące niż białe
Pasek wagi
mąka pszenna to puste kalorie, czyli nie zaspokaja "apetytu" orgaznimu na witaminy i związki mineralne.
jeśli nie zależy ci na kondycji tego, co wewnątrz ciebie, możesz sobie jeść tego typu junk food. pamiętaj jednak, że na starość wszystkie błędy, które teraz popełniasz odbiją się na zdrowiu.
Jasne pieczywo jest mniej kaloryczne, ale minimalnie; na tyle że w diecie nie ma to znaczenia.

Ciemne pieczywo zawiera więcej wartości odżywczych, syci na dłużej, ma więcej błonnika.
Jasne pieczywo jest delikatniejsze dla żołądka i jelit - osobom z chorobą wrzodową czy chorobami jelit wręcz nie wolno jeść razowego pieczywa, a ono samo jedzone bardzo długo bez umiaru zwiększa ryzyko raka jelita (szczególnie wynalazki typu Wasa, przetworzone gorzej niż karma dla psów).

Czyli jak zwykle sprawdza się zasada wszystkiego po trochu, i nie przeginać w żadną stronę.
Pieczywo pełnoziarniste zawiera BŁONNIK, którego organizm nie trawi (= nie przyswaja kalorii), więc osoby, które uparcie skupiają się na porównywaniu wartości kalorycznej muszą "odliczyć" przy wyrobach pełnoziarnistych procent zajmowany przez błonnik i dopiero wtedy podliczyć te nieszczęsne kalorie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.