- Dołączył: 2011-01-22
- Miasto: Komorowo
- Liczba postów: 123
22 lutego 2011, 23:02
Hej. Ogólnie mówi sie ze na diecie powinno jeść sie ciemne pieczywo . Ale ostatnio stwierdziłam ze jasne pieczywo jest chyba mniej kaloryczne od ciemnego .. No jak to jest ; > ?
22 lutego 2011, 23:11
mniej kaloryczne?? od kiedy? ja słyszałąm że ciemne jest mniej kaloryczne.. nigdy nie wgłebiałam się w temat.. więc nie wiele wiem :) chętnie sie dowiem.. i tak zazwyczaj jen jasne bo takie kupujemy
- Dołączył: 2009-03-10
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 6483
22 lutego 2011, 23:12
Ale ciemne pieczywo ma wiecej błonnika i jest pełnoziarniste i pieczone na mące np razowej, orkiszowej itd itd, a białe pieczywo jest na mące pszennej, co podobno jest mniej wartościowa niż inna mąka, tak mi się wydaje
22 lutego 2011, 23:21
Kaloryczność jasnego i ciemnego pieczywa jest podobna. Na diecie wskazane jest pieczywo pełnoziarniste nie ze względu na kaloryczność, ale na to, że jest zwyczajnie zdrowsze. Poza tym po białym pieczywie szybciej ponownie dopada nas głód, niż po ciemnym.
22 lutego 2011, 23:22
Przede wszystkim ciemne pieczywo jest zdrowsze
- Dołączył: 2011-01-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 857
22 lutego 2011, 23:34
pieczywo pełnoziarniste przedewszystkim co widać otręby albo ziarna jest zalecany,trzeba uważać na chleb ciemny,barwiony jest karmelem i wartością odżywczą nie różni sie od pszennego :)
- Dołączył: 2011-01-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2176
22 lutego 2011, 23:45
ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze, poza tym bardziej sycące, gdzies wyczytałam, że 1,5 czy nawet 2 razy bardziej sycące niż białe
23 lutego 2011, 07:35
mąka pszenna to puste kalorie, czyli nie zaspokaja "apetytu" orgaznimu na witaminy i związki mineralne.
jeśli nie zależy ci na kondycji tego, co wewnątrz ciebie, możesz sobie jeść tego typu junk food. pamiętaj jednak, że na starość wszystkie błędy, które teraz popełniasz odbiją się na zdrowiu.
Edytowany przez okamgnieniexx 23 lutego 2011, 07:35
23 lutego 2011, 08:23
Jasne pieczywo jest mniej kaloryczne, ale minimalnie; na tyle że w diecie nie ma to znaczenia.
Ciemne pieczywo zawiera więcej wartości odżywczych, syci na dłużej, ma więcej błonnika.
Jasne pieczywo jest delikatniejsze dla żołądka i jelit - osobom z chorobą wrzodową czy chorobami jelit wręcz nie wolno jeść razowego pieczywa, a ono samo jedzone bardzo długo bez umiaru zwiększa ryzyko raka jelita (szczególnie wynalazki typu Wasa, przetworzone gorzej niż karma dla psów).
Czyli jak zwykle sprawdza się zasada wszystkiego po trochu, i nie przeginać w żadną stronę.
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5195
23 lutego 2011, 08:28
Pieczywo pełnoziarniste zawiera BŁONNIK, którego organizm nie trawi (= nie przyswaja kalorii), więc osoby, które uparcie skupiają się na porównywaniu wartości kalorycznej muszą "odliczyć" przy wyrobach pełnoziarnistych procent zajmowany przez błonnik i dopiero wtedy podliczyć te nieszczęsne kalorie