- Dołączył: 2010-10-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4405
22 lutego 2011, 20:22
Mam ser biały, na opakowaniu nie ma żadnych wartości odżywczych, oprócz tej, że zawiera 13% tłuszczu. Czy zatem w bilansie kalorycznym liczyć go jako tłusty czy półtłusty?
- Dołączył: 2011-02-21
- Miasto: Milanówek
- Liczba postów: 28
22 lutego 2011, 20:28
hmm... 3/4 tłusty ^^ ale tak na serio, to raczej tłusty (??) ;)
- Dołączył: 2006-07-15
- Miasto: Portugalia
- Liczba postów: 9487
22 lutego 2011, 20:29
standardowy tłusty ma 8g w 100g czyli 8%, jak Twój zawiera 13% to na pewno jest tłusty
22 lutego 2011, 20:32
zgadzam się z dziewczynami, na pewno jest to tłusty i ma dużo kalorii ;/ wybieraj raczej te chude, które zawierają 0% bo są bardzo dobre a kalorii o wiele mniej :) zawsze coś :P
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
22 lutego 2011, 20:48
Tłuściutki :) spoko raz zjesz tragedii nie będzie
22 lutego 2011, 20:58
dokładnie tawymarzona :) chudziutki super i jeszcze zawiera dużo białka, które jest bardzo pomocne w odchudzaniu
- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Newcastle
- Liczba postów: 838
22 lutego 2011, 21:46
papugaa - słyszałam, że jednak lepiej te półtłuste wybierać, mają więcej wartości odżywczych i coś tam łatwiej przyswajalnego(białka chyba, ale głowy nie dam za to)
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
22 lutego 2011, 22:06
Białko przyswaja się niezależnie od ilości tłuszczu. Chodzi o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) i wapń (którego i tak twarogi mają mało) - z twarogu chudego są one praktycznie nieprzyswajalne. 13% to już chyba tzw. twaróg śmietankowy ?
- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Newcastle
- Liczba postów: 838
22 lutego 2011, 22:08
Możliwe właśnie, że o tym wapniu słyszałam(nawet nie wiem czy nie z twojego postu), tylko nie mogłam sobie przypomnieć