Temat: Ser biały - tłusty czy półtłusty?

Mam ser biały, na opakowaniu nie ma żadnych wartości odżywczych, oprócz tej, że zawiera 13% tłuszczu. Czy zatem w bilansie kalorycznym liczyć go jako tłusty czy półtłusty?
Pasek wagi
hmm... 3/4 tłusty ^^ ale tak na serio, to raczej tłusty (??) ;)
standardowy tłusty ma 8g w 100g czyli 8%, jak Twój zawiera 13% to na pewno jest tłusty
zgadzam się z dziewczynami, na pewno jest to tłusty i ma dużo kalorii ;/ wybieraj raczej te chude, które zawierają 0% bo są bardzo dobre a kalorii o wiele mniej :) zawsze coś :P
Tłuściutki :) spoko raz zjesz tragedii nie będzie
Chudziutki wskazany ;)
dokładnie tawymarzona :) chudziutki super i jeszcze zawiera dużo białka, które jest bardzo pomocne w odchudzaniu
papugaa - słyszałam, że jednak lepiej te półtłuste wybierać, mają więcej wartości odżywczych i coś tam łatwiej przyswajalnego(białka chyba, ale głowy nie dam za to)
Pasek wagi
Białko przyswaja się niezależnie od ilości tłuszczu. Chodzi o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) i wapń (którego i tak twarogi mają mało) - z twarogu chudego są one praktycznie nieprzyswajalne. 13% to już chyba tzw. twaróg śmietankowy ?
Możliwe właśnie, że o tym wapniu słyszałam(nawet nie wiem czy nie z twojego postu), tylko nie mogłam sobie przypomnieć
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.