Temat: Mięso z psam kota i konia

Hej dziewczyny . Czy jadłyście kiedykolwiek konine ?. Nie wiem jak ja myślę że miałabym zjeść konia to mi się niedobrze robi ;x. Zwłaszcza ze uwielbiam te zwierzęta. Ostatnio tez czytałam ze jakiś piepsznięty Wietnamczyk chce otworzyć  w Polsce sieć restauracji z psim i kocim mięsem . Moim zdaniem to juz gruuba przesada a tego Wietnamczyka wykopałabym z kraju niech u siebie je psy ehh . Co o tym wszystkim myślicie ?

hmm jestem wegetarianka, ale wypowiem się na ten temat.

wszystkie zwierzęta mają uczucia ale np. kura nie odczuwa tego strachu przed ubojem co krowa i koń.. koń ma łzy w oczach jak jedzie na rzeźnie .. te zwierzęta są bardzo mądre i dobrze wiedzą " co jest pięć " . Tu też chodzi o warunku w jakich są przechowywane konie, podam  link do pewnego artykułu:

http://animalpedia.pl/gatunki-rasy-aktualnosci/gatunki-zwierzat-tresc-artykulu/browse/27/artykulu/kon-polski-kon-rzezny//1292/

 

dodam że, tak naprawdę sobie UBZDURALIŚMY że mięso nam potrzebne ;) Jemy je ponieważ jaskinowcy je jedli. Jak wiadomo byli prymitywami więc nie jedli warzyw i owoców bo nie wiedzieli co to.. Gdyby nie zaczęli jeść mięsa to byśmy go nie jedli
dodam że, tak naprawdę sobie UBZDURALIŚMY że mięso nam potrzebne ;) Jemy je ponieważ jaskinowcy je jedli. Jak wiadomo byli prymitywami więc nie jedli warzyw i owoców bo nie wiedzieli co to.. Gdyby nie zaczęli jeść mięsa to byśmy go nie jedli
Psem kotek i koniem ? jak będzie jakikolwiek protest to się podpiszę i poprę 100% !

Jak byłem młodszy to myślałem,że kopytka są z konia :D Z koniną nigdy nie miałem do czynienia,ale bałbym się spróbować...
Konina najchudsze mieso, jak macie sprawdzone zrodlo i jest 100% ze nie mieszaja np. z podgradlem wieprzowym. To najchudsza kielbasa/kabanos jaki istnieje. Sucha i dobra w smaku. Kot i pies troche przesada, ale konia nie widze przeskod w palaszowaniu :) pozdrawiam
Pasek wagi
tak tak, zauważyłam że osoby które uwielbiają takie dziwne mięsa mają problem z nadwagą:)
A w jaki sposób mięso konia albo psa różni się od mięsa świni? Świnia nie czuje, że jest zabijana? Bo wydaje mi się, że w ogóle się nad tym nie zastanawiacie, jeśli jecie świnię to co za różnica czy zjecie kota. To są uwarunkowania kulturowe, u nas nie ma zwyczaju jedzenia takiego mięsa.
A co powiecie na zjedzenie zajączka albo sarenki? Przecież dla Sarmatów  było to zupełnie normalne.

ja nie twierdze że świnka nie ma uczuć.. dla tego nie jem mięsa bo KAŻDE zwierze ma uczucia.. każde czuje że jest zabijane.. Niektóre tylko potrafią wyczuć że zostaną zabite, a inne nie

1.A jak np. zwierzak żyje na wolności to nie odczuwa strachu przed goniącym go drapieżnikiem ? Przecież jak np. krokodyl zabija zebrę to ona też czuje zbliżająca się śmierć, ból i to jaki (ugryzienie krokodyla i tzw. ''taniec śmierci" czyli obracanie się wokół własnej osi z ofiarą w szczękach odrywające fragmenty jej ciała to ból nies porównywalny z uderzeniem jakimś narzędziem).
Wniosek - nauczmy drapieżniki jeść roślinki. Ale pewnie na pewno odpiszcie, że drapieżniki muszą zabijać, a my nie musimy. Ale im nikt tego nie każe - najwyżej zakłóci się równowaga biologiczna i będzie masowe wymieranie gatunków.
2.A co do prymitywów - rośliny jadły austrolopiteki (przynajmniej głównie), a ich protoplaści jako jedyny poziom. Ja wolę być prymitywem pokroju prehistorycznego Homo niż w stylu jakiejś człekopodobnej małpy.
3. Produkty pochodzenia zwierzęcego są konieczne, bo gdzie znajdziesz pełnowartościowe białko (chcesz nad każym posiłkiem siedzieć z aminogramem i tak komponować by aminokwasy się uzupełniały tworząc pełnowartościowe białko). Soja posiada śladowe ilości aminokwasów siarkowych i i kilku innych, ponadto obniża libido, może powodować bezpłodność, osteoporozę, zakłócać rozwój itp. A fasole ziemniaki tez są wybrakowane pod względem aminokwasów, choć na pewno zdrowsze niż syfiasta soja. Polecam lekturę:
4. W pokarmach roślinnych nie ma cholesterolu konieczne do genezy wielu hormonów, prawidłowego działania układu nerwowego, budowy błon komórkowych i innych, niesłusznie podejrzewanego o powodowania miażdżycy.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.