Temat: Zapiekanka

Hejka;)
0Myslicie ze mozna raz na jakis czas zjesc na obiad kawalek zapiekanki makaronowej z szynka i serem?
(pomysl na zapiekanke z szynka i serem)

Ile Kcl moze miec taki maly kawalek kwadratowy?
OpuncjaWBluszczu - podaj, podaj!
tak,można jeść wszystkoooo;)
Podstawowy:
1/2 cukinii dużej lub 1 mała / ew. bakłażan
Pół brokuła- rózyczki i głąb ( ogonek, bardzo dobrze komponuje sie z bakłażanem )
1 lub 2 szklanki makaronu świderki lubella pełne ziarno zalezy jaka porcję robisz/ można zamienic na kokardki.
10-15 pieczarek zalezy jak duże i jak lubisz
1 mozarella / ser salami w plastrach / wymieszane 2 rodzaje - ser można dodawać objętosciowo i odejmować
1 pierś z kurczaka
1-2 pomidory
pieprz, zioła prowansalskie i bazylia, ew. też inne przyprawy.
Ulepszony:
Z sosem beszamelowym, kurczaka zamienić na wołowinę/wieprzowinę/ dodając tez inne warzywa - bardzo dobrze jest dodac fasolke szparagowa, fasole czerwoną i kalafiora - robiłam i wyszło pyszne - można fantazjować :)
A więc...

Bakłażana pokrój w kostkę, różyczki brokuła potnij na paski + ten ogonek od brokuła w kostkę, pomidora na ósemki, pokrojone pieczarki usmaż na malej ilosci oliwy na końcu smażenia dodając pieprzu, nastepnie usmaż na malej ilosci oliwy pierś z kurczaka pokrojone w mniejsze paski . Wymieszaj pieczarki z kurczakiem. Następnie wszystkie warzywa z listy razem, na koncu dodaj do nich pieczarki, kurczaka, makaron(nieugotowany-nie będzie twardy jak bedzie sie zapeikal bo pod wplywem ciepla zmieknie).
Do naczynia żaroodpornego wsyp wszystko, i delikatnie skrop oliwą z oliwek (mało i znów wymieszaj dodajac przyprawy - ja dodaje na oko) , nastepnie zapiekaj ok. godziny-półtorej (piekarnik gazowy, nie wiem jak z elektrycznym-pewnie mniej takze) od czasu do czasu sprawdzając (cukinia będzie al-dente-nie moze być papkowata).
Pod koniec wyjmij naczynie z daniem i dodajac ser, wszystko wymieszaj i zapiekaj jeszcze ok.5-10 min- ser może być rozpuszczony, ale nie musi:).

Smacznego:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.