21 lutego 2011, 15:28
Hejka;)
0Myslicie ze mozna raz na jakis czas zjesc na obiad kawalek zapiekanki makaronowej z szynka i serem?
(pomysl na zapiekanke z szynka i serem)
Ile Kcl moze miec taki maly kawalek kwadratowy?
Edytowany przez waleczna18stka 21 lutego 2011, 15:29
- Dołączył: 2010-12-20
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 1360
21 lutego 2011, 20:58
OpuncjaWBluszczu - podaj, podaj!
23 lutego 2011, 12:12
tak,można jeść wszystkoooo;)
- Dołączył: 2010-04-12
- Miasto:
- Liczba postów: 1360
23 lutego 2011, 12:25
Podstawowy:
1/2 cukinii dużej lub 1 mała / ew. bakłażan
Pół brokuła- rózyczki i głąb ( ogonek, bardzo dobrze komponuje sie z bakłażanem )
1 lub 2 szklanki makaronu świderki lubella pełne ziarno zalezy jaka porcję robisz/ można zamienic na kokardki.
10-15 pieczarek zalezy jak duże i jak lubisz
1 mozarella / ser salami w plastrach / wymieszane 2 rodzaje - ser można dodawać objętosciowo i odejmować
1 pierś z kurczaka
1-2 pomidory
pieprz, zioła prowansalskie i bazylia, ew. też inne przyprawy.
Ulepszony:
Z sosem beszamelowym, kurczaka zamienić na wołowinę/wieprzowinę/ dodając
tez inne warzywa - bardzo dobrze jest dodac fasolke szparagowa, fasole
czerwoną i kalafiora - robiłam i wyszło pyszne - można fantazjować :)
A więc...
Bakłażana pokrój w kostkę, różyczki brokuła potnij na paski + ten ogonek
od brokuła w kostkę, pomidora na ósemki, pokrojone pieczarki usmaż na
malej ilosci oliwy na końcu smażenia dodając pieprzu, nastepnie usmaż na
malej ilosci oliwy pierś z kurczaka pokrojone w mniejsze paski .
Wymieszaj pieczarki z kurczakiem. Następnie wszystkie warzywa z listy
razem, na koncu dodaj do nich pieczarki, kurczaka, makaron(nieugotowany-nie będzie twardy jak bedzie sie zapeikal bo pod wplywem ciepla zmieknie).
Do naczynia żaroodpornego wsyp wszystko, i delikatnie skrop oliwą z
oliwek (mało i znów wymieszaj dodajac przyprawy - ja dodaje na oko) ,
nastepnie zapiekaj ok. godziny-półtorej (piekarnik gazowy, nie wiem jak z
elektrycznym-pewnie mniej takze) od czasu do czasu sprawdzając (cukinia
będzie al-dente-nie moze być papkowata).
Pod koniec wyjmij naczynie z daniem i dodajac ser, wszystko wymieszaj i
zapiekaj jeszcze ok.5-10 min- ser może być rozpuszczony, ale nie musi:).
Smacznego:)