Temat: śniadanie, a apetyt na cały dzień

http://zdrowie.onet.pl/newsy/obfite-sniadanie-nie-ograniczy-apetytu-na-reszte-d,1,4187761,artykul.html pozdrawiam...
Ja mam tak samo jak malalady. Jeszcze 2/3 lata temu nic rano nie jadłam, a teraz rano zawsze jestem głodna i nie ruszam się z domu bez śniadania. Dzięki temu wieczorami nie jestem już tak bardzo głodna. Kolację jem koło 6 i później piję tylko herbatki czy wodę i nie odczuwam głodu.
Ja tez! Przez pol zycia nie jadlam nic do obiadu,tylko kawa/herbata. Gdy zaczelam jesc duze sniadania(owsianki z owocami)nie tylko ZNACZNIE zmniejszyl się apetyt na caly dzien ale tez ochota na slodkie :)
>
> http://zdrowie.onet.pl/profilaktyka/duze-sniadanie-nie-tuczy,1,3752673,artykul.html
> a to z tej samej strony... z własnego
> doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zjem większe
> śniadanie to później w ciągu dnia mniej ciągnie
> mnie do jedzenia.
fajny artykuł

Rano zjedz solidny posiłek. Długo pozostaniesz syta, nie zabraknie ci energii do pracy i – a to ważne dla wielu kobiet – łatwiej schudniesz.

Przysłowie mówi, że śniadanie trzeba zjadać samotnie, obiadem podzielić się z przyjacielem, kolację zaś oddać wrogowi. Wynika z tego jasno, że pierwszy po przebudzeniu posiłek powinien być najobfitszy. Tylko dlaczego?

Dobry start w nowy dzień

Nawet gdy się odchudzasz, śniadanie powinno być obfite z kilku powodów.

Mała poranna przekąska zjedzona w pośpiechu nie zapewni ci na długi czas uczucia sytości, bo poziom glukozy we krwi szybko spadnie. Zanim dotrzesz do pracy, poczujesz głód.

Jeśli nawet nad nim zapanujesz, efekt twojej silnej woli będzie mizerny, ponieważ zjesz więcej na obiad.

Skromne śniadanie spowalnia przemianę materii. Organizm pozbawiony porannej dawki „paliwa” uczy się gromadzenia zapasów.

Węglowodany są konieczne

Ważne jest nie tylko to, ile jadasz na śniadanie, ale i z czego się ono składa. Udowodniły to badania przeprowadzone na dwóch grupach kobiet. Pierwsza stosowała dietę z obfitym śniadaniem (ok. 50% dziennej liczby kalorii) składającym się głównie z węglowodanów i białka. Po 8 miesiącach kobiety z tej grupy schudły nawet do 8 kilogramów. Natomiast panie z drugiej grupy, które jadły skromne śniadanie z niewielką ilością węglowodanów, początkowo chudły, ale potem zaczęły znów tyć. Naukowcy doszli do wniosku, że niedobór węglowodanów powoduje gorszą przemianę materii.

Odpowiednia kompozycja *Z czego zatem powinno się składać śniadanie? Z produktów bogatych w białko, tj. chude sery, twaróg, mleko, wędliny. Drugi ważny element to węglowodany złożone, które się długo trawi, czyli: pieczywo razowe, pełnoziarniste, müsli. Do tego dodaj koniecznie warzywa i owoce, bo są pełne witamin. Taki posiłek uchroni cię przed szybkim spadkiem formy i tyciem.







malalady - "Taki posiłek uchroni cię przed 45kg/163cm" coo? od czego tu się chronić ?:P
ja też rano budzę się OKROPNIE głodna, ale najmniejszy głód odczuwam nie wieczorem, tylko w godzinach 17-18 czyli porach podwieczorku ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.