Temat: pierś na parze

kiedy gotujecie pierś na parze zawijacie ją w folię? czy w jaki sposób ją przygotowujecie?
ja np.na sitku...nie plastikowym oczywiscie:)
Pasek wagi
Zawijam w folię, ale wcześniej robię delikatną marynatę i wsadzam mięsko na jakiś czas do lodówki. Calkiem zjadliwe. :-)
Korzystam z takiego cudu techniki 

Doprawiam lub mocze w marynacie przez kilka godzin a potem bezpośrednio do sitka i niech się gotuje. Nigdy nie próbowałam w folii, czy jest różnica? Mięso jest bardziej aromatyczne itd?

ja na parze piersi w nic nie zawijam, ale to dlatego że nie dodaję do niej żadnych przypraw wtedy, ale jak grilluję w piekraniku to zamarynowaną pierś zawijam w folię :)
ja mam garnek do gotowania na parze
 folii sie nie gotuje-folia słuzy do pieczenia w piecu
Kroje piers w kostke dosc gruba i posypuje ziołami prowansalskimi- wersja raczej nie dla smakoszy..


Dziewczyny a co sadzicie o kładzeniu na ruszt kiełbasy(np.slaskiej) i pieczenie w piekarniku?
Pomijam kalorycznosc takiej kielbasy- myslicie ze bedzie jak z grila?? troche tłuszczyku sie wytapia...
tak powinna być jak z grilla (niestety bez aromatu ) ale później szorowanie piekarnika masz jak w banku :)
hmm.. no jak z grilla 100% nie, ale tłuszczyku stopi, i skóra się przypiecze :) tylko podłóż sobie coś pod ruszt, żebyś nie musiała za dużo czyścić. Zaschnięty spalony tłuszcz mnie za każdym razem zniechęca :P
spoko,luzik mam na to patent

Pod spód kłade formę z wodą zeby własnie tłuszcz nie przywierał do blachy

na aromat tez jest sposób- nacinam ja i w rowki wkładam płatki czosnku i cebuli
pozwalam sobie na takie cos od czasu do czasu, mimo redukcji
andres - gdzie to kupiłaś?

nimble - i taka bez przypraw jest zjadliwa? ja nie używam soli,ale zawsze daje dużo ziół, sos sojowy, curry, pieprz, czosnku itp
pyszna jest w marynacie jogurtowej albo w pomidorowej z bazylia i oregano

ja robiłam kiedyś i rybkę i fileta z kurczaka na zwykłym sitku do odcedzania. zawijałam mięso w folię, żeby przeszło marynatą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.