- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 lutego 2011, 20:21
Macie jakiś wypróbowany przepis na placki tortilla?
Szukałam w necie,ale jest tyle przepisów,że ciężko się połapać
Dodam,ze mieszkam w akademiku i nie mam dostępu do piekarnika,dysponuję patelnią i mikrofalówką.
Edytowany przez koralgolka 16 lutego 2011, 20:22
17 lutego 2011, 11:26
17 lutego 2011, 12:44
tortilla
Składniki
Sposób przygotowania
do miski wsyp mąkę i sól, troszkę zamieszaj. dodaj olej, cały czas mieszaj i ugniataj ciasto palcami (ważne aby to były palce, a nie łopatka czy coś innego!). ciasto powinno się zrobić matowe i gładkie pod palcami. nie koniecznie musi to być jednolita masa! dodaj wodę, stopniowo, aby z ciasta nie zrobiło się "błotko". nadal ugniataj ciasto (nie dłużej niż 10 minut). zawiń w folię spożywczą lub połóż na blacie i nakryj miską, poczekaj mniej więcej 30 minut. weź wałek i odrywaj niewielkie kawałeczki ciasta. wałkuj je tak aby było widać przez nie blat lub palce (albo według uznania mogą być grubsze). kładź placek na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i przypiekaj z obu stron aż pojawią się na nim brązowe plamki. pamiętaj aby za każdym razem przykrywać ciasto, inaczej wyschnie i nie będzie tak smaczne! jeśli do przepisu wybrałaś i/lub wybrałeś mąkę kukurydzianą możesz na drugi dzień zrobić tortillowe trójkąciki. pokrój tortille w niewielkie trójkąciki. na patelni rozgrzej olej i wsypuj (byle nie za dużo!) trójkącików. wyjmij gdy się przyrumienią. polecam z sosem serowym lub czosnkowym. pycha!Smacznego
Tortillas
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 3-4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki
Mąka kukurydziana: 30 dkg
Woda: 0.3 l
Sól: 1 łyżeczka do herbaty
Masło: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania