Temat: Tortilla

Macie jakiś wypróbowany przepis na placki tortilla?

Szukałam w necie,ale jest tyle przepisów,że ciężko się połapać

Dodam,ze mieszkam w akademiku i nie mam dostępu do piekarnika,dysponuję patelnią i mikrofalówką.

Składniki tych placków z tesco: Mąka pszenna, woda, olej roślinny, stabilizatory: (gliceral, guma celulozowa, suma guar), sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, cukier, regulator kwasności: kwas cytrynowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, substancje konserwujące: sorbian potasu, propionian wapnia. Zawiera gluten. 
Nawet się nie wiedziałam jakie są w tym świństwa...  
ja robiłam z tych przepisów

tortilla

 

  • Czas: do 60 minut
  • Poziom trudności: średnie
  • Koszty: tanie
  • Dla ilu osób: od 3 do 4

Składniki

  • 2 szklanki mąki (zwykłej lub kukurydzianej)1/4 szklanki oleju roślinnego1/2 szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) wody1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

do miski wsyp mąkę i sól, troszkę zamieszaj. dodaj olej, cały czas mieszaj i ugniataj ciasto palcami (ważne aby to były palce, a nie łopatka czy coś innego!). ciasto powinno się zrobić matowe i gładkie pod palcami. nie koniecznie musi to być jednolita masa! dodaj wodę, stopniowo, aby z ciasta nie zrobiło się "błotko". nadal ugniataj ciasto (nie dłużej niż 10 minut). zawiń w folię spożywczą lub połóż na blacie i nakryj miską, poczekaj mniej więcej 30 minut. weź wałek i odrywaj niewielkie kawałeczki ciasta. wałkuj je tak aby było widać przez nie blat lub palce (albo według uznania mogą być grubsze). kładź placek na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i przypiekaj z obu stron aż pojawią się na nim brązowe plamki. pamiętaj aby za każdym razem przykrywać ciasto, inaczej wyschnie i nie będzie tak smaczne! jeśli do przepisu wybrałaś i/lub wybrałeś mąkę kukurydzianą możesz na drugi dzień zrobić tortillowe trójkąciki. pokrój tortille w niewielkie trójkąciki. na patelni rozgrzej olej i wsypuj (byle nie za dużo!) trójkącików. wyjmij gdy się przyrumienią. polecam z sosem serowym lub czosnkowym. pycha!Smacznego



Tortillas


Czas przygotowania: do 30 minut

Ilość osób: 3-4

Stopień trudności: Łatwe

Składniki

 

Mąka kukurydziana: 30 dkg

Woda: 0.3 l

Sól: 1 łyżeczka do herbaty

Masło: 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania

 

  1. Przesianą mąkę łączymy z wodą i solą.
  2. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno mieć konsystencję podobną do ciasta makaronowego.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy na placki o średnicy około 20cm.
  4. Smażymy je na wysmarowanej masłem patelni.
  5. Usmażone na złoty kolor tortille, podajemy z dowolnym farszem.

 


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.