- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
16 lutego 2011, 20:21
Macie jakiś wypróbowany przepis na placki tortilla?
Szukałam w necie,ale jest tyle przepisów,że ciężko się połapać
Dodam,ze mieszkam w akademiku i nie mam dostępu do piekarnika,dysponuję patelnią i mikrofalówką.
Edytowany przez koralgolka 16 lutego 2011, 20:22
- Dołączył: 2010-12-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1946
16 lutego 2011, 20:28
No ja też się dołączam do pytania, bo kupne są drogie :(
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
16 lutego 2011, 20:29
Ja robiłam wczoraj z mąki pełnoziarnistej Lubelli:)
Na 1 tortille trzeba liczyć 60-70g mąki (w zależności od tego jak duzą masz patelnię), 1 łyżeczkę oliwy/oleju, szczyptę soli i wrzątek - dolewamy bardzo powolutku, stale mieszając. Tyle ile mąka zabierze - będziesz widziała po konsystencji ciasta (ma być takie jak ciasto pierogowe).
Następnie robisz kulkę, delikatnie smarujesz olejem/oliwą i odstawiasz pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie wałkujesz na kształt swojej patelni, żeby się zmieściło.
Rozgrzewasz mocno patelnię teflonową (sucha, bez oleju) i pieczesz tortillę, aż się zrumieni z obu stron. Trzeba lekko dociskać, większe pęcherze przekłuwać widelcem.
Edytowany przez pannanikt00 16 lutego 2011, 20:31
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
16 lutego 2011, 20:30
Można zrobić też z mąki pszennej, albo z mąki kukurydzianej, albo pół na pół.
Zapomniałam dodać, że po upieczeniu jeśli placki będą twarde i nie będą się chciały zwinąć w rulon, można posmarować delikatnie wodą lub sosem (jeśli używamy) i włożyć na 1-2 minuty do mikrofalówki. Gorące zwijają się dużo łatwiej.
Edytowany przez pannanikt00 16 lutego 2011, 20:39
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3696
16 lutego 2011, 20:41
Ja zawsze robiłam pół na pół z mąki pszennej i kukurydzianej, szczypta soli i woda ile "się przyjmie" ;) Smażę jak naleśniki na suchej patelni.
Ale znalazłam też taki przepis:
"...prawdziwą tortillę robi się ze smalcem a przepis jest banalnie prosty.
oto i cały sekret:
3 szklanki mąki
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
115g smalcu
1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej, bo będzie czuć smalec)
Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę. Podzielić na kawałki (kulki), rozwałkować i smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu. Potem
przykryć tortille,żeby nie wyschły".
- Dołączył: 2011-02-09
- Miasto: Biecz
- Liczba postów: 1031
16 lutego 2011, 20:46
NA NALEŚNIKI:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki smalcu
ADZIENIE:
gotowe mięso gyros drobiowy kupiony w "Biedronce"
pomidor
ogórek zielony
sałatka z białej kapusty
sos czosnkowy
SAŁATKA Z KAPUSTY
1/2 białej kapusty
1 cebula
1 jabłko
majonez kielecki
sól pieprz
SOS CZOSNKOWY
1 jogurt naturalny 400 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste . Wylewać na patelnie i smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor -mnie wyszły trzy placki robiłam na dużej patelni.
Placki ostudzić.
Mięso podsmażyć i ostudzić.
Zrobić sałatkę poszatkować kapustę dodać pokrojoną w talarki cebulę oraz starte na grubych oczkach jabłko , doprawić przyprawami i majonezem odstawić do lodówki na 1 godzinę..
Sos
czosnkowy : jogurt wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnki dodać sól
oraz zioła prowansalskie . Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.
Po przygotowaniu składników składamy tortille
Naleśnik
posmarować sosem czosnkowym na naleśniku nałożyć sałatkę potem mięso
następnie pomidor ogórek i znów sałatkę.Całość zwinąć. Podsmażyć na
patelni lub zagrzać w kuchence mikrofalowej 1 minutę .Ciepłą tortillę polać sosem czosnkowym .Mniam Mniam
POLECAM JEST PYSZNE!!!!Sprawdzilam i polecam, smacznie i niezdrowo :)
- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
16 lutego 2011, 20:47
Dzieki dziewczyny :) Ze smalcem nie ma opcji bo nie cierpie nawet widoku,ale kazdy z przepisow wyprobuje :) Mam kazdy rodzaj maki-nawet kukurydziana :)
- Dołączył: 2011-02-09
- Miasto: Biecz
- Liczba postów: 1031
16 lutego 2011, 20:52
- 6 gotowych placków Tortilla
- 1 opakowanie kremowego serka z ziołami lub serka topionego (łatwego do rozsmarowania)
- plastry wędzonego łososia
- plastry dowolnej szynki (cienko pokrojonej)
- papryka konserwowa (pokrojona w cienkie paseczki)
- ogórki konserwowe (pokrojone w cienkie słupki)
- szczypiorek (posiekany)
- sól i pieprz do smaku
Roladki z wędzonym lososiem:
3 placki Tortilla posmarować cienko serkiem. Na serku poukladać
plasterki łososia.
Posypać szczypiorkiem, solą, pieprzem i ciasno zwinąć w rulonik. Rulonik pokroić w
kawałki (2 cm) i ukladać na talerzu.
Roladki z szynką:
3 placki Tortilla posmarować cienko serkiem. Na serku układać
plasterki szynki i posypać szczypiorkiem. Na
brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijanie ułożyć paprykę i ogorki. Zwinąć ciasno w rulonik i pokroić w kawałki (2 cm).
Wypróbowałam ostatnio na imprezce i też były pyszne...kolejny sprawdzony przepis:)
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 982
16 lutego 2011, 23:07
W tesco są placki ,, tortillas" nie pamiętam ile kosztują jakos nie drogo ;) i są do tego smaczne w moim pamiętniku jest zdj mojej dzisiejszej tortilli ;)
- Dołączył: 2010-08-05
- Miasto:
- Liczba postów: 805
17 lutego 2011, 10:11
Nie chcę jeść kupnej-wczoraj naczytałam się ile mają stabillizatorów,glutaminianów i innych swinstw ;/ Chyba ze te z Tesco są bardziej zdrowe ;p