14 lutego 2011, 10:49
był taki temat, ale nie moge go znaleźć chciałabym poznać wasze sposoby robienia owsianki bo dla mnie dobra owsianka jest lepsza od czekolady :D
ja robie róznie, moje dwie ulubione to :
4 łyżki płatków owsianych+2 łyżki zdrowego błonnika, zalanych wodą lekko ponad poziom płatków, wstawione do mikrofali aż to papki.
do tego daje całe opakowanie serka homo waniliowego z biedronki, cynamon i śliwki suszone oraz morele suszone. mmmmmmm!
drugi sposób to :
4 łyżki płatków + 2 zdrowego błonnika, zalane szkalnką mleka sojowego i wstawione do mikrofali do póki płatki nie będą mega miękkie(wychodzi mniej gęste niż w sposobie pierwszym) do tego cynamon i wkruszam na duże kawałki muffine które są codziennym gościem u mnie w domu.
a wy? jak lubicie robić owsianke?
14 lutego 2011, 10:50
kurde! przepraszam Was! ale ostatnio dużo tego co pisze lub zakładam dwoi się, a ostatnio nawet było x5 : /
- Dołączył: 2010-07-27
- Miasto: D
- Liczba postów: 22983
14 lutego 2011, 10:53
ja robie z chudym mlekiem szklanke mleka do garnka wsypyuje 4 łyżki płatków podgrzewam bo nie lubie jak sa bardzo miękie można dodać jak ma sie ochotę na słodkie z 5 -ć rodzynek i smacznego mi smakuje przypomina mi z dzieciństwa zupe mleczną
14 lutego 2011, 10:53
ja daję:
- łyżeczkę siemienia lnianego
- łyżkę płatków
- łyżkę otrąb owsianych
- łyżkę otrąb pszennych
lub otręby granulowane jabłkowe / śliwkowe
+
- łyżeczkę kakao Nesquik / dżemu / cynamon
- gerberek [przecier dla dzieci] owocowy / serek wiejski light / twarożek naturalny / budyń / małą saszetkę płatków fitella / jogurt
- prażone jabłko / rozgniecionego banana / jagody / wiśnie / śliwki / truskawki
+ można dodawać czekoladę, bakalie, orzechy... ale tego nigdy nie robiłam :)
14 lutego 2011, 10:58
Ja zawsze robię owsiankę z jogurtem. Zalewam wrzątkiem jakieś 4 łyżki płatków, 3 łyżki otrębów, dodaję cały jogurt naturalny (może być owocowy, wedle uznania) do tego suszone owoce (śliwki, rodzynki, orzeczy) i utarte jabłko + cynamon.
Można też do zagotowanego mleka wsypac owsiankę.
PALCE LIZAĆ ;-)
Edytowany przez toffy93 14 lutego 2011, 11:00
- Dołączył: 2010-08-26
- Miasto: Czekolandia
- Liczba postów: 2672
14 lutego 2011, 11:02
u mnie zawsze standard:
*szklanka mleka
*1łyżka płatków owsianych
*2 łyżki otrębów pszennych
*1 łyżka zarodków pszennych
*1 łyżka siemia lnianego
*1 łyżka cynamonu
+ dodaje jabłko, banana, suszone śliwki, płatki migdałowe, miód, orzechy włoskie itp...
- Dołączył: 2010-08-30
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2226
14 lutego 2011, 11:06
Po 10 gram otrębów żytnich i pszennych, 15 gram owsianych, słonecznika do woli, 1 tabletka słodziku, zalać wrzątkiem tak, żeby "nie pływało" ale żeby była pacia, dodać trochę mleka 0%, wymieszać. Do smaku dodać cynamon
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
14 lutego 2011, 11:07
Mój śniadaniowy power ![]()
Łyżka otrębów owsianych, łyżka zarodków pszennych, łyżka otrębów żytnich, 2 łyżki mieszanki Sante Crunchy Fruit, mleko 0,5% spienione lub jogurt naturalny bez cukru
14 lutego 2011, 11:12
jeszcze kiedyś spróbwałam 3 łyżki płatków + łyżka otrąb granulowanych z jabłkiem na wodzie i dodalam do tego taki czekoladowy krem Danone za 59gr. może wiecie o czym mówie. ale za słodkie było
- Dołączył: 2010-09-14
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 895
14 lutego 2011, 11:28
Jejku, Wy to robicie z samą wodą (znaczy się niektórzy)? O___O Przecież to musi być okropne
![]()
Ja robię tak:
1. Wlewam do garnka pół szklanki wody, 1/3 łyżeczki soli i daję 3 łyżki otrębów/płatków/obydwu
2. Zagotowuję to aż masa będzie lepka i gęsta.
3. Dolewam pół szklanki mleka. Dokładnie mieszam, żeby nie było grudek.
4. Dolewam kolejne pół szklanki mleka i dodaję słodzik.
5. Doprowadzam do tego, że na obrzeżach pojawia się piana, wyłączam i jest pyszna owsianeczka :D
Edytowany przez Membroza 14 lutego 2011, 11:30