Temat: wasze OWSIANKI :)

był taki temat, ale nie moge go znaleźć chciałabym poznać wasze sposoby robienia owsianki bo dla mnie dobra owsianka jest lepsza od czekolady :D

ja robie róznie, moje dwie ulubione to :

4 łyżki płatków owsianych+2 łyżki zdrowego błonnika, zalanych wodą lekko ponad poziom płatków, wstawione do mikrofali aż to papki.

do tego daje całe opakowanie serka homo waniliowego z biedronki, cynamon i śliwki suszone oraz morele suszone. mmmmmmm!

drugi sposób to :

4 łyżki płatków + 2 zdrowego błonnika, zalane szkalnką mleka sojowego i wstawione do mikrofali do póki płatki nie będą mega miękkie(wychodzi mniej gęste niż w sposobie pierwszym) do tego cynamon i wkruszam na duże kawałki muffine które są codziennym gościem u mnie w domu.

 

a wy? jak lubicie robić owsianke?

 

kurde! przepraszam Was! ale ostatnio dużo tego co pisze lub zakładam dwoi się, a ostatnio nawet było x5 : /

ja robie z chudym mlekiem szklanke mleka do garnka wsypyuje 4 łyżki płatków podgrzewam bo nie lubie jak sa bardzo miękie można dodać jak ma sie ochotę na słodkie z 5 -ć rodzynek i smacznego mi smakuje przypomina mi z dzieciństwa zupe mleczną
Pasek wagi
ja daję:
- łyżeczkę siemienia lnianego
- łyżkę płatków
- łyżkę otrąb owsianych
- łyżkę otrąb pszennych
lub otręby granulowane jabłkowe / śliwkowe

+
- łyżeczkę kakao Nesquik / dżemu / cynamon
- gerberek [przecier dla dzieci] owocowy / serek wiejski light / twarożek naturalny / budyń / małą saszetkę płatków fitella / jogurt
- prażone jabłko / rozgniecionego banana / jagody / wiśnie / śliwki / truskawki
+ można dodawać czekoladę, bakalie, orzechy... ale tego nigdy nie robiłam :)

Ja zawsze robię owsiankę z jogurtem. Zalewam wrzątkiem jakieś 4 łyżki płatków, 3 łyżki otrębów, dodaję cały jogurt naturalny (może być owocowy, wedle uznania) do tego suszone owoce (śliwki, rodzynki, orzeczy) i utarte jabłko + cynamon.

Można też do zagotowanego mleka wsypac owsiankę.

PALCE LIZAĆ ;-)

u mnie zawsze standard:
*szklanka mleka
*1łyżka płatków owsianych
*2 łyżki otrębów pszennych
*1 łyżka zarodków pszennych
*1 łyżka siemia lnianego
*1 łyżka cynamonu
+ dodaje jabłko, banana, suszone śliwki, płatki migdałowe, miód, orzechy włoskie itp...
Po 10 gram otrębów żytnich i pszennych, 15 gram owsianych, słonecznika do woli, 1 tabletka słodziku, zalać wrzątkiem tak, żeby "nie pływało" ale żeby była pacia, dodać trochę mleka 0%, wymieszać. Do smaku dodać cynamon
Pasek wagi
Mój śniadaniowy power  Łyżka otrębów owsianych, łyżka zarodków pszennych, łyżka otrębów żytnich, 2 łyżki mieszanki Sante Crunchy Fruit, mleko 0,5% spienione lub jogurt naturalny bez cukru
jeszcze kiedyś spróbwałam 3 łyżki płatków + łyżka otrąb granulowanych z jabłkiem  na wodzie i dodalam do tego taki czekoladowy krem Danone za 59gr. może wiecie o czym mówie. ale za słodkie było
Jejku, Wy to robicie z samą wodą (znaczy się niektórzy)? O___O Przecież to musi być okropne


Ja robię tak:

1. Wlewam do garnka pół szklanki wody, 1/3 łyżeczki soli i daję 3 łyżki otrębów/płatków/obydwu
2. Zagotowuję to aż masa będzie lepka i gęsta.
3. Dolewam pół szklanki mleka. Dokładnie mieszam, żeby nie było grudek.
4. Dolewam kolejne pół szklanki mleka i dodaję słodzik.
5. Doprowadzam do tego, że na obrzeżach pojawia się piana, wyłączam i jest pyszna owsianeczka :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.