- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 września 2016, 18:54
Zwykle nie jadam śniadań, ale dzisiaj tak się złożyło, że postanowiłam zdrowo zacząć dzień, a ponieważ wszyscy pod niebiosa wychwalają owsiankę to sobie taką zrobiłam: 4 łyżki tej paszy zalane wrzątkiem (mleka nie tyram). Najgorsze w smaku nie było, ale po około 3 godzinach poczułam taki głód i to na słodkie, że tylko ostatkiem sił powstrzymałam się przed pójściem do sklepu po czekoladę, a słodyczy prawie nie jadam. I teraz pytanie: czy to przez to śniadanie? Jakiś dziwny wyrzut insuliny czy co? Ktoś też tak miał?
27 września 2016, 18:58
Tak, wysoki IG, choć po samym owsie nie powinno cię tak wziąć, ja miałam jazdy po owsiance z owocami/kawałkiem czekolady itd. Generalnie dodanie tłuszczu/białka trochę pomaga. Choć jak dla mnie to wyjątkowo nie trafiony pomysł na śniadanie ;) Wolę omlet. może byc na owsie.
27 września 2016, 20:45
Ja tak mam za każdym razem, dlatego owsianek nie tykam. Nawet jak zjem czasami jogurt naturalny z musli z płatków owsianych itp., to po góra dwóch godzinach jestem koszmarnie głodna i wyżarłabym całą lodówkę. Niezależnie od tego ile tych płatków wcześniej zjem.
27 września 2016, 22:48
Widać masz nietolerancję glutenu. Lepiej na śniadanie zjeść rozbełtanego banana z jajkiem, upieczonego na oleju kokosowym. Trzyma baaardzo długo. Zamiast owsianki można z rana zmiksować 2 banany z 4 liśćmi jarmurzu ( lub sałatą rzymską, lub rukolą) . Z dodatkiem zmiksowanej połowy pomarańczy. Zajebiste smaki i trzyma długo w żołądku. No i zielenina obniża indeks glikemiczny i nie ma wyrzutów insuliny i nagłych spadków.
27 września 2016, 22:49
Ja mam dokładnie tak samo po owsiance. U mnie sprawdzają się tylko śniadania Białkowo tłuszczowe z niewielką ilością węgli najlepiej bezglutenowych
28 września 2016, 00:39
Widać masz nietolerancję glutenu. Lepiej na śniadanie zjeść rozbełtanego banana z jajkiem, upieczonego na oleju kokosowym. Trzyma baaardzo długo. Zamiast owsianki można z rana zmiksować 2 banany z 4 liśćmi jarmurzu ( lub sałatą rzymską, lub rukolą) . Z dodatkiem zmiksowanej połowy pomarańczy. Zajebiste smaki i trzyma długo w żołądku. No i zielenina obniża indeks glikemiczny i nie ma wyrzutów insuliny i nagłych spadków.
28 września 2016, 01:27
Widać masz nietolerancję glutenu. Lepiej na śniadanie zjeść rozbełtanego banana z jajkiem, upieczonego na oleju kokosowym. Trzyma baaardzo długo. Zamiast owsianki można z rana zmiksować 2 banany z 4 liśćmi jarmurzu ( lub sałatą rzymską, lub rukolą) . Z dodatkiem zmiksowanej połowy pomarańczy. Zajebiste smaki i trzyma długo w żołądku. No i zielenina obniża indeks glikemiczny i nie ma wyrzutów insuliny i nagłych spadków.
Co ma piernik do wiatraka?
Autorko, owsianka ma wysoki IG.
28 września 2016, 10:45
ale same platki owsiane zalane wodą? może po prostu za mało zjadłaś? ja na śniadanie jem 5 łyżek płatków, banan, masło orzechowe + czasem inne dodatki i do obiadu spokojnie wytrzymuję