Temat: tuńczykk

Prosze podsuńcie  pomysly na lekkie szybkie danie z tuńczykiem. nie mam pomyslu
A ja jem czasem tuńczyka z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym i jajkiem. ;) Skromnie, ale smacznie.
Pasek wagi
tuńczyk z brokułami
tuńczyk + kuskus + świeży ogórek + koperek + łyżeczka majonezu, sól pieprz :-)
Pasek wagi
makaron pełne ziarno + tuńczyk + sos pomidorowy

makaron pełne ziarno + brokuł + czosnek + tuńczyk + oliwa

sałata lodowa + jajko + tuńczyk + cebula + ogórek kons. + papryka + kukurydza + oliwa

brokuły + tuńczyk + czosnek + płatki migdałowe + ewentualnie kukurydza

pasta na chlebek: twaróg + tuńczyk + jogurt nat + trochę ketchupu + cebula + pieprz

uwielbiam..


Składniki:

-2 puszki tuńczyka w sosie własnym

-1 średnia cebula

-2 jajka

-4 łyżki otrąb (dowolnych)

-2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)

-1 łyżeczka sosu sojowego

-0,5 łyżeczki soli

-0,5 łyżeczki pieprzu

-0,5 łyżeczki papryki słodkiej

-0,5 łyżeczki papryki ostrej

-0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Tuńczyk dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i zmniejszyć gaz. Z masy formować małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.

Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.