Temat: do tych co kucharzą :)

hej :)

piszę do Was z prośbą o inspirację i pomoc. Jak do tej pory gotowałam zawsze tylko dla siebie - co mi wychodziło całkiem przyzwoicie  ale w przyszłym tygodniu przez 4 dni obejmuję rządy w kuchni, a celem będzie wyżywienie 4 ludzi - w tym dwóch facetów! Totalnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Dodatkowe utrudnienia są takie, że ma być 
a) wegetariańsko
b) dietetycznie
c) smacznie 
jak się domyślacie ja, biedna studentka jestem w kropce . Może te z Was, które mają większe doświadczenie w gotowaniu dla rodziny podsuną mi jakieś pomysły? Heeeelp!

makaron z sosem pomidorowym z ciecierzycą, mniam
http://www.wegetarianie.pl/index.php?module=subjects&func=listsubjects

Na tej stronie znajdziesz wiele ciekawych i smaczniusich pomyslow na rozne dania-sama czerpie inspiracje z tej strony+moja osobista inwencja :)
albo: 

Zupę krem na wywarze warzywnym np brokułowa, marchwiowa, dyniowa, z zielonego groszku
Szaszłyki warzywne - papryka, cebula, pieczarki, cukinia, ziemniaczki....
Naleśniki ze szpinakiem
Pierogi z różnym farszem- szpinak-feta, grzyby-kapusta, ruskie (bez skwareczek niestety), na słodko z serkiem, 
Łazanki z pieczarkami, kapustą, cebulką
Makaron z bazyliowym pesto, robionym samodzielnie
Kolorowe omlety warzywne
Placki cukiniowo - ziemniaczane - pieczone!

Przepisów jest sporo, gdy tylko będziesz wiedziała co lubią Twoi goście na pewno uda się przygotować smaczną i niedrogą ucztę

powodzenia!

a może spaghetti  z niewielką ilością sera , bez mięsa.
może jakaś wersja pizzy light, można jakiś przepis znaleźć.
może buchty z sosem ?:) .. nie są aż tak kaloryczne., pierożki.
Pasek wagi
Hej mam jeszcze jedno pytanie.

Bo będę robiła penne w sosie śmietanowo-pieczarkowym, tylko, że śmietanę zastąpię jogurtem greckim light.
Tylko nie mam pojęcia ile czego dać . Ile penne zjedzą cztery osoby? I czy na przykład jak zrobię ten sos to jedno opakowanie jogurtu - 340 g starczy, czy z dwóch robić? Heeeelp...!
Proszę bardzo:

http://vitalia.pl/forum22,63669,0_Nasze_przepisy_wegetarianskie_i_weganskie_.html 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.