- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
6 lutego 2011, 21:13
Weźmy przykład surowej piersi z kurczaka, która waży 200g (200kcal)
Po ugotowaniu jej wartość kaloryczna nie zmieni się - 200kcal
Czy ze smażeniem i pieczeniem jest tak samo? Oczywiście mówię tu o smażeniu/pieczeniu bez oleju, bez warzyw, po prostu pierś z kurczaka - czy jej wartość kaloryczna nadal będzie taka sama?
- Dołączył: 2010-11-11
- Miasto: Ciszkowo
- Liczba postów: 659
6 lutego 2011, 21:15
a dlaczego miałaby się zmienic??
zostaje taka sama
- Dołączył: 2010-12-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1946
6 lutego 2011, 21:44
zmieni się. To jest tak samo jak z wysuszneiem owoców. ZMieniają się proporcje produktu
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
6 lutego 2011, 21:55
100g kurczaka po upieczeniu moze miec inna wage, ale jak tluszczu(kalorii) nie dodasz, to wartosc kaloryczna bedzie ta sama.
- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Przylądek Dobrej Nadzieji
- Liczba postów: 1204
6 lutego 2011, 21:57
a wiecie może, czy do smażenie bez oleju jest potrzebna specjalna patelnia?
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
6 lutego 2011, 21:57
Peggysuebrown - teflonowa :)
- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Przylądek Dobrej Nadzieji
- Liczba postów: 1204
6 lutego 2011, 22:43
o! i naprawdę nie bedzie się przypalac? świetnie!
- Dołączył: 2010-02-17
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 38
7 lutego 2011, 07:41
Potwierdzam, teflonowa patelnia wystarczy, a kaloryczność się nie zmienia, sama tak właśnie robię jak mi się smażonego kurczaczka zachce ;) Chociaż muszę przyznać, że kiedyś kupiłam jakąś badziewną, bezfirmówkę to nie było to zbyt fajne, wszystko się przyklejało a i teflon schodził :/ ale odkąd kupiłam patelkę pewnej znanej firmy - muszę przyznać - nie ma porównania. Naprawdę warto dać kilkadziesiąt złotych więcej, stwierdzam, że to był mój najlepszy zakup kuchenny :D