Temat: surowe, gotowane, pieczone, smażone jedzenie

Weźmy przykład surowej piersi z kurczaka, która waży 200g (200kcal)
Po ugotowaniu jej wartość kaloryczna nie zmieni się - 200kcal
Czy ze smażeniem i pieczeniem jest tak samo? Oczywiście mówię tu o smażeniu/pieczeniu bez oleju, bez warzyw, po prostu pierś z kurczaka - czy jej wartość kaloryczna nadal będzie taka sama?

a dlaczego miałaby się zmienic??

zostaje taka sama

Pasek wagi
zmieni się. To jest tak samo jak z wysuszneiem owoców. ZMieniają się proporcje produktu
hm, możesz jaśniej?
100g kurczaka po upieczeniu moze miec inna wage, ale jak tluszczu(kalorii) nie dodasz, to wartosc kaloryczna bedzie ta sama.
a wiecie może, czy do smażenie bez oleju jest potrzebna specjalna patelnia?
Dzięki ;)
Peggysuebrown - teflonowa :)
o! i naprawdę nie bedzie się przypalac? świetnie!
Potwierdzam, teflonowa patelnia wystarczy, a kaloryczność się nie zmienia, sama tak właśnie robię jak mi się smażonego kurczaczka zachce ;) Chociaż muszę przyznać, że kiedyś kupiłam jakąś badziewną, bezfirmówkę to nie było to zbyt fajne, wszystko się przyklejało a i teflon schodził :/ ale odkąd kupiłam patelkę pewnej znanej firmy - muszę przyznać - nie ma porównania. Naprawdę warto dać kilkadziesiąt złotych więcej, stwierdzam, że to był mój najlepszy zakup kuchenny :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.