Temat: Kaszanka robiona w domu...

Słuchajcie, wczoraj zrobili u mnie w domu kaszankę w jelicie z wieprzową krwią i z kaszą chyba gryczaną...
Dodali do niej tylko wieprzowe płucka...
Żadnych tłuszczy nie dodali więc czy ona ma tyle samo kcal co kaszanka ze sklepu??
Bo ta ze sklepu to tłusta chyba cholernie jest...

Prosze mi oczywiście kaszanki nie obrzydzać, bo ja ją lubię;P:P

> Zainteresował mnie wpis koleżanki, która napisała,
> że spożywanie mięsa jest nieetyczne i niemoralne.
> Otóż wyprowadzam cię z błędu. Twoja znajomość
> etyki, czy podstaw filozofii jest niestety chyba
> szczątkowa i ogranicza się powtarzania tego typu
> tekstów (tudzież wypowiadania zasłyszanych
> sloganów). Zorientuj się - polecam - w
> literaturze. Człowiek i zwierzę różnią się
> istotowo. Nie te poziomy. Ehh. Najlepiej
> wypowiadać się na temat nie mając wiedzy,
> nieprawdaż? Pozdrawiam myślące.


Osobiście sporadycznie jadam mięso, ale ten artykuł który podała Djabeuu ma w sobie tyle bzdur, że musiałam się wtrącić jeszcze raz ;p

Zużywanie dużych ilości białka zwierzęcego (mięso, wędliny itp.) w ilościach
kilkakrotnie przekraczających zapotrzebowanie na nie w organizmie,  - zgadzam się dlatego jemy np. 1 kotleta nie 10
powoduje ciągłe gnicie w układzie pokarmowym, zaparcia i zanieczyszczenie
organizmu kwasem mlekowym, szczawiowym i moczowym (sprawcami bólów
kręgosłupa, osteoporozy, chorób stawów i innych narządów ruchu).  - a obżeranie się samymi warzywami może  rozleniwić żołądek

Mięso nie ma zapachu, smaku i dlatego, by można je było spożywać należy je smażyć,  - Jak ktoś już wyżej napisał - UMAMI
gotować, dodawać różne przyprawy i mocno solić (jak dowiemy się później każda
z tych czynności jest niebezpieczna dla zdrowia). W trakcie takiego przyrządzania - W trakcie smażenia czegokolwiek się uwolnią ...
wytwarza się w nim około 20 trujących substancji, które niszczą naczynia krwionośne
i układ nerwowy. Na trawienie mięsa organizm potrzebuje spore ilości witamin i -na trawienia wszystkiego sa potrzebne wit. i makroelemnty w znikomych ilościach poza tym mięsko je ma
mikroelementów i dlatego jeśli ilość spożywanych z mięsem warzyw jest znikoma,
mięso nigdy nie będzie do końca strawione, będzie ciągle gnić w układzie pokarmowym. - no ba ale co ma szkodliwość mięsa do ilości jedzonych warzyw ?? O.o
Proces gnicia powoduje zmianę pH jelita grubego na mocno zasadowe, co z kolei  -Ph jest zasadowe w jelicie grubym normalnie, i jak środowisko zasadowe ma zakwaszać ?? Musi takie być bo mamy tam mikroflorę
prowadzi do zakwaszenia krwi. Środowisko zasadowe jest idealne do rozwoju komórek
chorobotwórczych (szczególnie rakowych). Wszyscy, którzy w nadmiarze spożywają
mięso powinni liczyć się z faktem, że są poważnie narażeni na wystąpienie u nich - w dzisiejszych czasach praktycznie wszystko jest kancerogenne (serio ,na biologi miałam)
chorób nowotworowych.


Często kupując niekształtny kawałek mięsa nikt z nas nie myśli o tym, że kiedyś
należał on do miłego sympatycznego zwierzaka, którego zabito prądem wysokiego napięcia. -
Nie bądźmy naiwni myśląc, że zwierzę nie czuło zbliżającej się swojej śmierci.
Czuło i to jeszcze jak! A strach pomyśleć, ile trujących hormonów “agresji”
i strachu wyprodukował jego organizm w momencie zabicia, hormonów,
które my potem z apetytem konsumujemy w postaci np. kotleta schabowego. - co jest złego w adrenalinie ? ... Sami ją wytwarzamy
Dlatego nie należy się dziwić temu, że my i nasze dzieci jesteśmy wyjątkowo - ta agresywność to nie od adrenaliny tylko nadmiaru cukru i gier komputerowych
agresywni i wybuchowi… Agresja zawsze rodziła agresję, a spożycie mięsa przyczyniło
się jak najbardziej do potwierdzenia tej starej prawdy !!! - tu chyba autor nie zrozumiał przesłania

PAMIĘTAJ:
Mięso nie jest potrzebne do właściwego odżywiania- Bzdurka ;]


Jedzenie mięsa jest tak zakorzenione w naszej kulturze, że ciężko wyobrazić sobie jadłospis,
w którym go nie ma. Jednak zrezygnowanie z niego może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. -Bez mięsa nasz mózg nie byłby w stanie stworzyć kultury  ...
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.