Temat: Z czego czerpac tluszcze? Ktory serek wiejski?

Z czego czerpać tłuszcze oprócz masla?

Ile lyzeczek oliwy z oliwek dziennie?

Serek wiejski naturalny czy ten 3% tłuszczu? Który lepszy na kolacje i ogólnie do jedzenia? 

Tluszcze zwierzece ograniczyc ( nie tylko mieso ale takze nabial). A zdrowe tluszcze to sa w tlustych rybach, orzechach, nasionach, oliwie, olej rzepakowy tez jest super. Ile dziennie - tak normalnie do jedzenia, zaleznie od potrzeby. A tluste ryby powinno sie 1-2x tydz jesc.

Ile - tyle ile wynosi twoje zapotrzebowanie - ok. 1 g czystego tłuszczu na kg masy ciała.

A zdrowe źródła tłuszczu to - olej roślinne  ( nie tylko oliwa ), orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, len, chia, tłuste ryby, avokado, jajka.

Nabiał to raczej kiepskie źródło tłuszczu......

U mnie tluszcze sa glownie z lososia i awokado.

chodzilo mi ogólnie o serek wiejski naturalny, nie jako źródło tluszczu

akurat masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu, wiec jedz na zdrowie. A co do serka wiejskim to jedz taki jaki ci bardziej odpowiada, bo róznica w tłuszczu to tam ok. 2-3% wiec praktycznie zadna. 

Orzechy, awokado, olej kokosowy i inne tłoczone na zimno. Serek jaki wolisz, ale ogólnie chudy nabiał jest mało wartościowy.

Tłuszcze z mięsa nie ograniczać, ale jeść dobre jakościowo mięso, nie przetwory. Jak się je oleje roślinne, to dbać o proporcje omega 6 do omega 3. Generalnie tłuszcze nasycone nie wymagają kontroli (kokos, mięso, jaja, nabiał), tłuszcze roślinne z przewagą omega 9 też - jak oliwa, ale właśnie z tymi bogatymi w omega 6 warto uważać. I w to się wliczają też orzechy.

a dużo źródeł oliwa orzechy awokado migdały masło orzechowe wieprzowina wiórki kokosowe jaja nabiał tylko nie ten chudy jakieś oleje

tluste ryby (np. losos, halibut), awokado, migdaly, orzechy, pestki dyni, nasiona slonecznika, oliwa z oliwek (i inne oleje roslinne), jaja, prawdziwe maslo,  pelnotlusty nabial (a wiec lepszy bedzie serek wiejski w normalnej wersji, niz ten odtluszczony)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.