3 lutego 2011, 17:09
Ktokolwiek eksperymentuje lub od zawsze gotuje po wegetariańsku, chciałam zapytać: jak przyprawiacie wasze kotlety sojowe lub z soczewicy, by nie były mdłe bądź o dziwnym posmaku? Mnie zawsze wychodzą albo bez smaku, albo takie dziwne, że się zjeść nie da. A jestem semiwegetarianką i w restauracji Green Way chętnie zajadam kotleciki, tam są zawsze smakowicie doprawione, a moje domowe nie ;(
Co robić? Co dodawać? Jak przyprawić? Czym?! ;D
Edytowany przez EllieGenitsui 3 lutego 2011, 17:11
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
3 lutego 2011, 17:12
może przyprawą do kurczaka? bardzo dobrze się zdaję.
i jeszcze do kuchni meksykańskiej / chińskiej / kebab gyros
i to zależy czy jadasz smażone kotlety sojowe w panierce czy prosto z wody
których po prostu nie da się przeżuć.
3 lutego 2011, 17:12
Jem smażone albo z piekarnika ;)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
3 lutego 2011, 17:16
a jak je smażysz? w jajku i bułce ?
3 lutego 2011, 17:17
albo w jajku i w bułce, albo w samej bułce, lub w płatkach owsianych
- Dołączył: 2008-03-14
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1588
3 lutego 2011, 17:25
ja gotuję w bulione warzywnym tak jak jest napisane na opakowaniu, po wyjęciu z wody solę odrobinkę, posypuję czosnkiem granulowanym, curry i czerwoną papryka, później jajko i bułka...mi takie smakują:) a ostatnio zaczęłam jeść takie prosto z wody, ale wtedy bardziej się przykładam do zrobienia dobrego bulionu w którym się gotują:) w green way wszystko jest taaakie smaczne, szkoda mi tylko kasy bo to jednak zawsze drożej wychodzi niż w domu:) pozdrawiam
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
3 lutego 2011, 17:30
dla mnie najlepiej sprawdza się przyprawa do kurczaka, aaa i jeszcze do ziemniaków :p
- Dołączył: 2010-12-03
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 1148
3 lutego 2011, 17:39
moja mama najpierw gotuje je w bulionie a później smaży w jajku i w bułce;D
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
3 lutego 2011, 18:27
Kotlety sojowe robię z suchych ziaren sojowych, a nie te deskopodobne suche niby co co sprzedają w paczkach. Soję lub soczewicę gotuję w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodaję np. podsmażone z cebulką pieczarki, jajko, bułke tartą i przyprawy takie jak: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy, paprykę, zioła prowansalskie, bazylię, oregano, czasami koperek lub natkę pietruszki- generalnie różnie kombinuję.
Kilka przepisów znajdziesz tutaj:
http://vitalia.pl/forum22,63669,0_Nasze_przepisy_wegetarianskie_i_weganskie_.html 3 lutego 2011, 18:50
Też robię z suchych ziaren, tych w paczkach nigdy nie kupiłam. Wyglądają dziwnie i nie zachęcają. Wolę własnoręcznie przyrządzane ;) Dzięki za rady!