- Dołączył: 2010-10-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2868
1 lutego 2011, 07:11
Moja mama zrobiła domowe "ptasie mleczko" z białek+2 galaretki+1 warstwa biszkoptów na spód. Wyszła z tego jedna duża blacha (białka "urosły")
Ile mogła mieć jedna porcja,ok. 80-90 g?
- Dołączył: 2008-02-06
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 696
1 lutego 2011, 20:33
malalady a jak się to robi i jakie dokładnie proporcje? Brzmi fajnie :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
2 lutego 2011, 08:33
np. z serka homo 3=% PILOS
500g serka + 2 łyżki kakao + słodzik do smaku + żelatyny (tyle co producent każe na 0,5 l płynu) ewentualnie ciut więcej + trochę wody do rozrobienia żelatyny.
Ser traktuję blenderem, dodaję, słodzik, kakao
żelatynę rozpuszczam w wodzie, jak lekko przestygnie, dolewam do masy serowej, mieszam,wlewam do formy wyłożonej folią spożywczą i wkładam do lodówki. PO 30-45 minutach jest gotowy.
Podobnie możesz zrobić z chudego twarogu
ub z innymi dodatkami....aromaty, wanilia, bakalie, rodzynki czy też pyszna przyprawa do serników KAMIS
- Dołączył: 2008-02-06
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 696
2 lutego 2011, 14:24
Fajne, wielkie dzięki :) Na pewno wypróbuję :)