Temat: dzień pierwszy diety- czy dużo dziś zjadłam?poprawnie?

śniadanie : 6,30 : łyżka budyniu bananowego (suchy proszek = tak wyliczylam z proporcji) w ćwiartce szklanki mleka rozrobiony + reszta rozmieszana w wodzie

zielona herbata + jedna rurka (taka zwykła, ciastko z kakaem w środku)

11.00: suchary 3 + pasztet. surowka z makreli +cebula

przekąska : zielona herbata, kromka chleba z miodem +jogurt malinowy 1/4 szklanki

obiad: zupa (gotowana na kostce rosolowej, same warzywa)

after: makaron z serem (mało) + jabłko , ryż z jogurtem czkoladowym (65 kcal) ryżui było 1/3 szklanki

a cóż to za dieta???? sam syf, złe proporcje makroskładników i przetworzone, wysokokaloryczne produkty
Jak na początek diety, to moim zdaniem trochę za dużo węglowodanów. W makaronie i miodzie jest wystarczająco. Te jogurty i budyń mogłaś sobie odpuścić (ja budyń toleruję jak już mam mega ochotę na coś słodkiego. to nie jest zbyt dobre śniadanie) i zjeść np. owsiankę zamiast tego.
Dodaj jeszcze słoninę do każdego posiłku po gdzieś 20 dag, a kolację popij śmietanką 36%  lub jeszcze lepiej zagryź kostką masła i będzie ok.

A tak na serio poedukuj się trochę o odżywianiu oblicz swoje zapotzebowanie kaloryczne, odejmij określoną ilość kalorii i ułóż dietę. Same wysoko przetworzone, bezwartościowe produkty. Podstawowe zasady zdrowej diety:
- nie unikasz tłuszczów nasyconych, wszystkie tłuszcze w diecie (nasycone - np. kokos, mięcho - choć tu jest zazwyczaj mieszanka, jednonasycone - np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado i wielonienasycone - np. tłuste ryby, tran) mają być w proporcji 1:1:1
-wybieraj produkty mało przetworzone (np. chleb razowy, kasze gruboziarniste itp.)
- w każdym posiłku pełnowartościowe (=zwierzęce) białko
-jak najwięcej warzyw niskowęglowodanowych dziennie - najlepiej do każdego posiłku
-picie ok. 3 l wody mineralnej
-jeśli boisz się pogryzania jedz 4-5 posiłków, choć nie jest to obowiązkowe (stary mit, który trzeba obalić)
-wybieraj produkty o niskim i średnim IG

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.