- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 grudnia 2015, 16:51
Hej. Bardzo często jem na śniadanie owsiankę, zazwyczaj gotuję ją na wodzie a od czasu do czasu na mleku. Jednak zauważyłam, że gdy zrobię na mleku to potem dziwnie się czuję, tzn boli mnie układ pokarmowy (wiem, głupio brzmi , ale to takie uczucie kłucia na odcinku żołądek- jelita po około 1-2h po zjedzeniu i czuje się tak "ciężko"). Koleżanka z grupy powiedziała mi, że owsianki absolutnie nie powinno się gotować na mleku bo wtedy ona zamiast pomagać organizmowi , to go "zatruwa". Jest wśród Was jakaś dietetyczka, która by się mogła wypowiedzieć w temacie? co do mleka nie mam na pewno nietolerancji laktozy. A może ktoś ma podobne objawy po mlecznej owsiance?
22 grudnia 2015, 22:16
w życiu bym nie zjadła owsianki zrobionej na wodzie - już z samego wyglądu jak pomyje... tylko i wyłącznie na mleku.
może dajesz za dużo płatków które przecież pęcznieją w żołądku albo masz nietolerancję laktozy?
23 grudnia 2015, 08:21
większość dorosłych ludzi gorzej toleruje mleko niż wodę ;) Oczywiście często to taki drobiazg, że jest niezauważalny, tak naprawdę do czasu, kiedy się tego mleka nie odstawi i nie poczuje jak to jest bez.