Temat: Niezdrowe pieczywo.

Jak myślicie czy bułka kajzerka jest niezdrowa? 
Jakie pieczywo najlepiej jeść? Żytnie, razowe, graham ? Mhm.. nie znam się zbyt na rozróżnianiu która bułka z jakiej mąki jest. 
> żadne pieczywo nie jest niezdrowe..a jak masz
> ochotę to zjedz a nie katuj się.

to nie jest prawda, 
Prawdziwy chleb chroni przed chorobami żołądka i jelit, zabezpiecza przed rakiem. Chleby z mąki żytniej są zwarte, ciężkie i zdrowsze niż pszenne. Żyto ma twarde ziarno, z większą ilością pobudzającego trawienie błonnika. W przeciwieństwie do pszenicy zakorzenia się bardzo głęboko, czerpie składniki mineralne z niższych warstw gleby. Chleb żytni żujesz długo i zjadasz go mniej. Jednak żeby go upiec, trzeba się znać na sztuce piekarniczej. Aby wyhodować bezcenny zakwas, trzeba czasu. Chleb rośnie powoli. W zakwasie powstają naturalne drożdże, witaminy z grupy B, dobroczynne dla naszego żołądka i jelit bakterie mlekowe, które oczyszczają organizm z trucizn i ze związków rakotwórczych, tj. toksyn pleśniowych czy azotanów. Taki chleb będzie  jak lek, więc najlepiej upiecz sobie sama chleb, ja tak robię :)

mąka pszenna to puste kalorie. dla mnie jedzenie białego pieczywa, to jak jedzenie kalorycznego papieru.
wybieraj to, co zawiera mąkę żytnią na pierwszym miejscu wliście składników unikaj wszystkiego, do czego dodawanay jest cukier.
nie ma niezdrowego, należy jeść każdy rodzaj pieczywa!
ale różnica jest taka, że ciemnym się szybciej i na dłużej najesz ;))

Djabeuu - nie zgadzam się! Pełnoziarniste pieczywo jest zdrowe, oczywisice trzeba je jest w granicach rozsądku (jak wszystko), ale jest potrzebne dla organizmu. W końcu to ziarna.
Moim zdaniem najlepsze jest takie które niema w składzie żadnych E i żadnych spulchniaczy i innych takich rzeczy. Tylko woda mąka sól i zakwas ewentualnie.
przeciez Djabeuu napisala ze zadne pieczywo NIE JEST NIEZDROWE , nie umiecie czytac.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.