Temat: Niezdrowe pieczywo.

Jak myślicie czy bułka kajzerka jest niezdrowa? 
Jakie pieczywo najlepiej jeść? Żytnie, razowe, graham ? Mhm.. nie znam się zbyt na rozróżnianiu która bułka z jakiej mąki jest. 
żadne pieczywo nie jest niezdrowe..
a jak masz ochotę to zjedz a nie katuj się.
Moim zdaniem najlepsze jest razowe / żytnie / graham. Ogólnie u mnie w domu króluje ciemne pieczywo więc jestem już tak przyzwyczajona, że białe raz na ruski rok mi starczy.
To nie tak że jest niezdrowe. Po prostu to z mąki razowej, graham zawiera więcej błonnika i ogólnie węglowodany złożone, dzięki którym będziesz najedzona na dłużej. A taka kajzerka to puste kalorie, zjesz, zaraz będziesz głodna. Dodatkowo zawiera węglowodany proste, które niestety sprzyjają tyciu. Ale myśle, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na białe pieczywko:)
Właściwie to ja białego pieczywa nie jem. Jadłam chleb żytni pełnoziarnisty. Ale uwielbiam bułki  np. z pestkami dyni lub ziarnami.
Ale bułka kajzerka jest z czystej mąki pszennej,a razowe lub grahamki z ziarnami jak najbardziej.
Można jeść, byle nie za dużo ;) Raz na jakiś czas. Ja na przykład jem ciemne pieczywo zawsze, ale gdy nie mam już ciemnego pieczywa to zjem kromkę białego. Na szczęście mama mnie wspiera i prawie zawsze dba, żebym miała pieczywo ciemne :)
Ale ogólnie to chyba taki chlebek żytni pełnoziarnisty jest zdrowszy niż bułka? Taki  : http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-8055/mestemacher-chleb-zytni-pelnoziarnisty-500g-Full.jpg&imgrefurl=http://a.pl/pieczywo/chleb/mestemacher-chleb-zytni-pelnoziarnisty-500g&h=480&w=480&sz=52&tbnid=cwEpPmGnOOgCcM:&tbnh=129&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dchleb%2B%25C5%25BCytni%2Bpe%25C5%2582noziarnisty&zoom=1&q=chleb+%C5%BCytni+pe%C5%82noziarnisty&hl=pl&usg=__KiO-2Y9R-YKdbMWVLG7m47RVS2U=&sa=X&ei=J8pDTYPZFsW7hAeeofWHAg&ved=0CCkQ9QEwAg
Ale typowe kajzerki ( te odmrażane i pieczone w supermarketach ) są niezdrowe. Nie jest to kwesta kaloryczności czy ilości błonnika i innych wartości. one zwykle są doprawiane chemią. Tak samo jak chleby tostowe i każde pakowane , z długą datą przydatności pieczywo. Jasne że od czasu do czasu można zjesć, ale lepiej starać się kupować żytni na zakwasie albo biały ale świeżo pieczony i krojony.
Pasek wagi
Dziękuję 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.