Temat: obiad

Siemanko...
Nie wiem czy można taki obiad jeść: pół piersi z kurczaka w ` przyprawie do kurczaka ` smażona na małej ilości oleju i do tego duuuuuużo warzyw gotowanych i kapusta kiszona.. Ta porcja jest bardzo duża, ale nie ma ziemniaków... Czy to jest bardzo kaloryczne?
a nie możesz usmażyć na oliwie z oliwek?
Nie, nie jest bardzo kaloryczne, jeżeli przy smażeniu nie topisz kuraka w tłuszczu :) Łyżeczka, czy dwie, oleju to ok 40-80kcal, a i tak część z tego zostaje na patelni.
A nie lepiej do piekarnika te piersi z kurczaka?
Mogłabym ale chciałam ogólnie wiedzieć czy nie za dużo tego wszystkiego...
po za tym na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć. Najlepiej jeśli już smażymy to na oleju rzepakowym, a oliwy z oliwek używać do sałatek
Pasek wagi
> a nie możesz usmażyć na oliwie z oliwek?

a co za różnica jeżeli chodzi o kaloryczność, to mają podobną, kwestia smaku... dla mnie najlepszy do kurczaka jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nadaje niesamowity smak... najważniejsze to żeby tego oleju było nie więcej niż 10 g, około łyżki stołowej...
Pasek wagi
To nie jest kaloryczne danie :)
użyjesz 1-2 łyżki oleju,potem na papier jeśli się obawiasz ze "za dużo tłuszczu" a warzywa to samo zdrowie :)
Pierś z kurczaka bez skórki ma ok. 100kcal/100g. Jeden średni cycuś waży ok. 100g (mam akurat w lodów komplet 2 wraz z polędwiczkami i całość ma 225g). Czyli całość po usmażeniu może mieć ile? 150? 180? Plus warzywa (zależy jakich użyjesz, ale całe opakowanie, jeśli wierzyć kalkulatorowi Vitalii, ma od 100kcal w górę). To niewiele, a zapycha i mówi naszemu żołądkowi, że właśnie się najadł. Ja zamiast kapusty kiszonej dorzuciłabym do tego sos jogurtowy (łyżka albo dwie jogurtu naturalnego plus czosnek). Akurat tak mi smakuje
piers nie potrzebuje wogule oleju ..wystarczy dobra teflonowa patelnia wczesniej rozgrzana i na niej smazymy piers ..wszystkie mieso mozna tak smazyc .....nawet mielone do spageti bolones
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.