28 stycznia 2011, 14:41
Siemanko...
Nie wiem czy można taki obiad jeść: pół piersi z kurczaka w ` przyprawie do kurczaka ` smażona na małej ilości oleju i do tego duuuuuużo warzyw gotowanych i kapusta kiszona.. Ta porcja jest bardzo duża, ale nie ma ziemniaków... Czy to jest bardzo kaloryczne?
28 stycznia 2011, 14:45
a nie możesz usmażyć na oliwie z oliwek?
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 746
28 stycznia 2011, 14:46
Nie, nie jest bardzo kaloryczne, jeżeli przy smażeniu nie topisz kuraka w tłuszczu :) Łyżeczka, czy dwie, oleju to ok 40-80kcal, a i tak część z tego zostaje na patelni.
28 stycznia 2011, 14:47
A nie lepiej do piekarnika te piersi z kurczaka?
28 stycznia 2011, 14:52
Mogłabym ale chciałam ogólnie wiedzieć czy nie za dużo tego wszystkiego...
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
28 stycznia 2011, 15:01
po za tym na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć. Najlepiej jeśli już smażymy to na oleju rzepakowym, a oliwy z oliwek używać do sałatek
- Dołączył: 2009-10-19
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 4384
28 stycznia 2011, 15:03
> a nie możesz usmażyć na oliwie z oliwek?
a co za różnica jeżeli chodzi o kaloryczność, to mają podobną, kwestia smaku... dla mnie najlepszy do kurczaka jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nadaje niesamowity smak... najważniejsze to żeby tego oleju było nie więcej niż 10 g, około łyżki stołowej...
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
28 stycznia 2011, 15:05
To nie jest kaloryczne danie :)
użyjesz 1-2 łyżki oleju,potem na papier jeśli się obawiasz ze "za dużo tłuszczu" a warzywa to samo zdrowie :)
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Xxx
- Liczba postów: 746
28 stycznia 2011, 15:08
Pierś z kurczaka bez skórki ma ok. 100kcal/100g. Jeden średni cycuś waży ok. 100g (mam akurat w lodów komplet 2 wraz z polędwiczkami i całość ma 225g). Czyli całość po usmażeniu może mieć ile? 150? 180? Plus warzywa (zależy jakich użyjesz, ale całe opakowanie, jeśli wierzyć kalkulatorowi Vitalii, ma od 100kcal w górę). To niewiele, a zapycha i mówi naszemu żołądkowi, że właśnie się najadł. Ja zamiast kapusty kiszonej dorzuciłabym do tego sos jogurtowy (łyżka albo dwie jogurtu naturalnego plus czosnek). Akurat tak mi smakuje
Edytowany przez Zarazah 28 stycznia 2011, 15:11
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
28 stycznia 2011, 15:16
piers nie potrzebuje wogule oleju ..wystarczy dobra teflonowa patelnia wczesniej rozgrzana i na niej smazymy piers ..wszystkie mieso mozna tak smazyc .....nawet mielone do spageti bolones